(+90) 533 4482057
info@naturelvet.com

Kedimin Mamasını Nasıl Değiştirebilirim?

Kedilerde başka bir mamaya geçiş nasıl olur?

Kalbinizi hoplatacak bir şeyin farkına vardınız; kedinizin mamasını değiştirmeniz gerekiyor. Mağazada kedinizin en sevdiği lezzet kalmadığında paniğe kapıldığınız için bu çok zor görünüyor. 

Peki şimdi ne yapacaksın? Endişelenmeyin; çoğu zaman seçici yiyicileri bile yeni bir diyete dönüştürmek mümkündür. İşte kedinizin mamasını değiştirirken başarılı olmanızı sağlayacak bazı ipuçları.

Bir Kedinin Mamasını Değiştirme Nedenleri

Belki de kedinizin mamasını bir başkasıyla değiştirmenizin en önemli nedeni, veterinerinizin sağlık durumu nedeniyle acil bir diyet değişikliği önermesidir. Veya belki de kedinizin her zaman yediği mama durdurulmuştur veya geri çağrılmıştır ya da artık bulunması çok zor veya çok pahalıdır.

Eğer kediniz mamasını eskisi kadar beğenmiyorsa, yeni bir şeyler aramanız da gerekebilir. Belki kedi beslenmesi konusunda araştırma yapıyorsunuz ve daha iyi içerikli mamaya geçmek veya yüksek karbonhidratlı kuru mamadan yüksek proteinli konserve mamaya geçmek istiyorsunuz . Yaş da bir rol oynar. Bir noktada yavru kedilerin yetişkin kedi mamasına geçmesi gerekir ve yetişkin kediler de eninde sonunda yaşlı mamasına geçecektir.

Altta yatan sebep ne olursa olsun, yeni beslenmeyi uygulamaya başladığınızda kedinizin uzun süreli açlık grevine girmesini istemezsiniz.

Bir Kedinin Mamasını Değiştirirken Benzer Formül Nasıl Bulunur?

Geri çağırma gibi bir sorun nedeniyle kedinizin mamasını değiştirmek zorunda kalırsanız benzer bir mamaya geçmek en kolayı olacaktır. Kediniz için en önemli üç faktörü kullanarak mamaları nasıl karşılaştıracağınız aşağıda açıklanmıştır.

Ana Malzemeler (Etler)

Etiketteki ilk birkaç malzemeyi eski mamayla eşleştirebilirseniz , kedinizin minimum sorgulama ve incelemeyle kabul etmesi için yeterince yakın olabilir. Yani eğer kediniz ton balığı, somon ve karides içeren bir formüle alışkınsa, bu üç ana bileşeni içeren başka bir marka veya formül arayın.

Garantili Analiz

Bir başka yararlı ipucu da her iki etiketteki garantili analize bakmaktır. Mümkünse, özellikle protein ve yağ yüzdelerinde büyük değişimlerden kaçınmaya çalışın. Kuru mamaların karbonhidrat oranı genellikle daha yüksek olduğundan, kuru mamadan konserve mamaya geçişte bu daha fazla sorun yaratabilir.

Doku

Pek çok kedi “ağız hissi”ne veya dokuya karşı özellikle hassastır, bu nedenle pate konusunda hassaslarsa yeni formüldeki pate’i arayın. Soslu seviyorsa, bol miktarda sos içeren yeni bir formül arayın. Ve eğer kedinizin favorisi parçalı et ise, et parçaları içeren bir ıslak mama formülü bulun.

Bazı kediler için ağız hissi, gerçek tat kadar, hatta daha da önemlidir! Bu kediler, eğer mama hala kendilerine uygun geliyorsa, lezzetteki bazı değişiklikleri genellikle affederler.

Kedi Mamasını Değiştirme Adımları

Çoğu durumda, veterineriniz sağlık nedenleriyle aksini önermediği sürece, hızlı bir diyet değişikliğinin gastrointestinal rahatsızlığa neden olmasını önlemek için kedi mamaları arasında geçiş bir ila iki hafta içinde kademeli olarak yapılmalıdır.

Bu kılavuzu takip ederek çoğu kediye yeni lezzete iyi bir giriş yapabilirsiniz:

1-2. Günler : %75 eski yem ve %25 yeni yem verin.

3-4. Günler : %50-%50 karışıma geçin.

5-6. Günler: %75 yeni yem ve %25 eski yemle besleyin.

7. Gün : Çoğu durumda, yalnızca yeni yemle besleyebilirsiniz.

Herhangi bir gün, kedinizin bu değişikliği iyi tolere edemediğine (yememe , kusma , ishal ) dair herhangi bir işaret görürseniz , tolere edilen miktara geri dönün ve devam etmeden önce birkaç gün orada kalın. Bazı kediler diğerlerinden daha uzun zaman alır; bu nedenle, kedinizin yeni bir mamaya geçmesi iki hafta veya daha uzun sürerse cesaretiniz kırılmasın.

Kurudan Neme veya Islaktan Kuruya Geçiş

Aynı adımlar, bir yiyecek türünden diğerine (örneğin kuru yiyecekten konserveye veya tam tersi) geçerken de işe yarayacaktır. Yalnızca kuru mamaya geçmek istiyorsanız, karbonhidrat içeriğinin konserve mamaya göre önemli ölçüde daha yüksek olduğunu ve mümkünse ölçülü beslenmeniz gerektiğini unutmayın.

Genellikle kuru ve ıslak mamayı birlikte karıştırmak kediler arasında pek popüler değildir, çünkü kuru mama ıslanır ve ıslak mama unlu hale gelir. Geçiş yaparken bunları ayrı kaselere koymak daha iyi bir fikirdir.

Kediniz yalnızca eski mamayı yiyorsa, bunları karıştırmayı deneyin veya kedinizi yeni mamayı düşünmeye teşvik etmek için sunduğunuz eski mamanın miktarını azaltın.

Kediler için Rotasyonel Diyetler

Ayrıca rotasyonel diyeti de deneyebilirsiniz. Dönüşümlü diyetler, kedinizin hiçbir zaman yalnızca tek bir markaya veya tada “bağımlı” kalmamasını sağlamaya yardımcı olabilir. Temel kavram basittir; çeşitli yiyeceklerle besleyin. Dönüşüm günlük, haftalık veya aylık olabilir, ancak fikir şu ki, mama sürekli değiştiğinden, kediniz bu mamalardan biri farklı olduğunda o kadar strese girmeyecektir.

Daha sonra kedinizi sağlık nedenleriyle özel bir diyete sokmanız gerekiyorsa, yalnızca rotasyon sıklığını artırarak rotasyonu yavaşlatabilir veya ortadan kaldırabilirsiniz.

Kedinizin biraz kuru mama yemesini istiyorsanız, gün içinde birden fazla küçük öğün konserve mama vermeyi deneyin ve ardından gece atıştırmalıkları için yatmadan önce çok az miktarda kuru mama koyun.

Kedi Mamasını Değiştirirken Sorun Giderme

Kedinizin mamasını değiştirirken belki de en önemli faktör yemeye devam etmesidir. Normalden daha az olabilir ancak her 24 saatte bir makul miktarda yiyecek yenilmelidir.

Kediler günlük olarak yeterli miktarda protein almazlarsa , ciddi bir karaciğer rahatsızlığı olan hepatik lipidozun hızla gelişmesi mümkündür. Kediniz günde en az 3 yemek kaşığı mama yemiyorsa veterinerinizi arayın.

Eğer kediniz 18 saatin sonunda yeni mamanın bir kısmını yemediyse, sonraki 6 saat boyunca eski mamanın küçük bir kısmını (örneğin 3 yemek kaşığı) yedirtmeyi deneyebilirsiniz. Bu, günün büyük bölümünde mevcut olan tek yiyecek olduğundan kedinizi yeni mamayı yemeye teşvik eder, ancak aynı zamanda sorunları önlemek için 24 saat içinde yeterli kalorinin tüketilmesini de sağlar.

Kusma ve ishal gibi gastrointestinal (GI) belirtilerin gelişimini izleyin. Bunlar, geçişin çok hızlı gerçekleştiğinin veya yeni mamanın sistemlerine iyi yerleşmediğinin işaretleri olabilir. İlk adım, iyi tolere edilen son miktara geçişi yavaşlatmak ve daha kademeli bir yaklaşım benimsemektir. Bu işe yaramazsa ve GI belirtileri 24 saatten fazla devam ederse veya şiddetliyse veterinerinizi arayın. .

Hızlı geçiş gerektiren bazı durumlar (özellikle idrar yolu sorunları ve mide-bağırsak hastalıkları) vardır .

Çoğu durumda, kedinizin mamasını değiştirmek, değişimin hızını belirleyebildikleri zaman en sorunsuz şekilde gerçekleşir. Zaman ve sabırla, kediniz yakında seçtiğiniz sağlıklı mamanın tadını çıkaracak.

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

× Destek