Köpeklerde Karaciğer Sorunlarının 7 İşareti (Ve Onlar Hakkında Ne Yapılmalı)
İle Kelly Pebworth– 25 Şub 2019
TKaraciğer, bir köpeğin vücudundaki en önemli organlardan biridir. Derisinden sonra ikinci en büyüğüdür ve vücuttan toksinlerin atılması, vitamin ve minerallerin depolanması, besin maddelerinin parçalanıp vücuda verilmesi, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olmak ve plazma proteinleri üretmek gibi binden fazla farklı işlevi yerine getirir. sadece birkaç tane.
Bunu akılda tutarak, köpeklerdeki karaciğer problemlerinin, bazıları ölümcül olabilen birçok farklı sağlık sorununa neden olabilmesi şaşırtıcı değildir. Köpek karaciğer problemlerinin en yaygın belirtilerinden bazılarına ve bu durumda köpeğinize yardımcı olmak için neler yapabileceğinize bir göz atacağız.
Karaciğer Sorunlarının Ortak Belirtileri
Karaciğer, bir köpeğin vücudundaki birçok hayati işlevden sorumlu olduğundan, karaciğer sağlığı sorunu olduğunda köpeğinizin sergileyebileceği bir dizi farklı semptom vardır.
1. Sarılık
Sarılık, en iyi gözler, kulaklar ve diş etlerinde fark edilen bir köpeğin derisinin sarımsı bir tonudur. Karaciğerin işlevlerinden biri bilirubin salgıladığı için karaciğer sağlığı sorunlarının en yaygın semptomlarından biridir ve karaciğer düzgün çalışmadığında bilirubin bir köpeğin kanında birikir ve sarımsı bir görünüme neden olur.
2. Gastrointestinal Sorunlar
Gastrointestinal problemler çok çeşitli sorunların bir işareti olabilir ve hatta kendi başlarına durabilirken, karaciğerin düzgün çalışmamasıyla da ilgili olabilirler. İştah azalması ve kilo kaybı, karaciğer hastalığının en belirgin belirtileridir ve bunlara genellikle kusma ve ishal eşlik eder. Köpeğinizin dışkı rengindeki değişiklikler, özellikle dışkısında kan fark ederseniz, bazı karaciğer rahatsızlıklarının bir işareti olabilir.
3. İdrarda Değişiklikler
Artan susuzluk ile birlikte artan idrara çıkma, bir karaciğer hastalığının belirtisi olabilir. Özellikle evcil hayvanınızın idrarının normalden çok daha koyu olduğunu fark ederseniz, idrarda kan veya renkte başka değişiklikler olabilir.
4. Göz Sorunları
Yukarıda bahsedilen sarılığa ek olarak, köpeğinizin gözleri de pembemsi bir renk alabilir. Ayrıca gözlerden bir tür akıntı geldiğini fark edebilirsiniz. Bu genellikle bir tür göz hastalığına işaret ederken, aynı zamanda karaciğer hastalığının bir işareti olabilir. Çok nadir durumlarda, körlük bile mevcut olabilir.
5. Alerjiler
Yavru köpeğinizin yeni alerjiler geliştirdiğini fark ederseniz, karaciğerinde bir sorun olduğunu gösterebilir. Çoğu durumda, alerjiler altta yatan herhangi bir hastalığın belirtisi değildir, ancak bu durumda olabilirler.
6. Nörolojik Problemler
Karaciğer sorunları olan köpekler, özellikle sonraki aşamalarda, oryantasyon bozukluğu, nöbetler, kafa basma veya sinirlilik, saldırganlık ve depresyon gibi davranış değişiklikleri gibi nörolojik sorunların bir koleksiyonu olan hepatik ensefalopati geliştirebilir .
7. Diğer Yaygın Belirtiler
Köpeğin karaciğeri düzgün çalışmadığında ve besinleri olması gerektiği gibi parçalamadığında fark edebileceğiniz başka belirtiler de vardır. Bunlar kan pıhtılaşması, kötü tırnak kalitesi, bağ veya tendonlarla ilgili sorunlar veya aşırı salya akması gibi şeylerdir. Bazı köpekler karınlarında asit denilen sıvı tutulmasından muzdarip olabilir .
Köpeklerde Karaciğer Sorunlarının Nedenleri
Köpeklerin yaşayabileceği birkaç farklı karaciğer sorunu veya hastalığı olsa da, hepsine hemen hemen aynı faktörler neden olur.
Köpeğin Yaşı
Köpekler yaşlandıkça, bazı sağlık sorunları yaşamaları normaldir. Yetişkin veya genç köpeklerin aksine, yaşlı köpeklerde karaciğer sorunları daha sık teşhis edilir. Bununla birlikte, yavru köpekler bazen karaciğerde kan dolaşımını engelleyen karaciğer şantı adı verilen bir hastalıkla doğarlar.
Irkın yatkınlığı
Bazı ırkların karaciğer problemlerinden muzdarip olma olasılığı daha yüksektir. Köpeğinizin daha yüksek risk altında olup olmadığını bilmek, bazı önleyici tedbirler almanıza yardımcı olabilir. Örneğin, Kanişler, Retrieverler, Dobermanlar ve Alman Çobanları, bir köpeğin vücudunun karaciğerde bakır biriktirmesine ve tedavi edilmezse karaciğere zarar vermesine neden olan bakır depolama hastalığı geliştirme riski daha yüksektir.
Chihuahuas ve Teriyerlerin yanı sıra diğer bazı oyuncak ırkları da yağlı karaciğer hastalığına yakalanmaya eğilimlidir. Bu hastalığa bir köpeğin karaciğerinde trigliserit birikmesi neden olur ve karaciğer hasarına yol açar.
Tedavi Edilmeyen Hastalıklar
Karaciğer sorunları genellikle tedavi edilmeyen bazı durumların bir sonucu olarak ortaya çıkar. Diyabet, pankreas hastalıkları, viral ve bakteriyel enfeksiyonlar ve kalp kurdu hastalığı gibi şeyler, zamanında uygun şekilde tedavi edilmezse karaciğerde sorunlara yol açabilir.
Diğer Nedenler
Karaciğer sağlığı sorunlarına başka faktörler de neden olabilir. Genetik anormallikler ve toksinler bunlar arasında en belirgin olanlarıdır. Bazı ilaçlar ve kimyasallar, bir köpeğin vücudunda birikebilen ve karaciğer hasarına neden olabilen toksinler içerir. İlaçları veterinerinizin talimatlarına göre vermeniz ve kendi başınıza yapmamanız önemlidir.
Köpeğin Karaciğer Sorunları Nasıl Teşhis Edilir?
Bu teşhisi evde kendi başınıza yapamazsınız. Doğru teşhisi almak için belirtilen belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, köpeğinizi hemen bir veterinere götürün. Köpeklerin karaciğer sorunları için bazı yaygın testler arasında kan testleri, röntgen, idrar tahlili ve karın ultrasonu bulunur. Veterineriniz ayrıca biyopsi yapmak isteyebilir, bu da test için küçük bir doku örneğini çıkarmak anlamına gelir.
Karaciğer Sorunları Nasıl Önlenir
Özellikle yaşla veya genetik anormalliklerin bir sonucu olarak ortaya çıkan karaciğer problemlerini her zaman önleyemezsiniz. Bununla birlikte, karaciğer sorunları riskini en aza indirmek veya gelişme olasılığını azaltmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır.
Köpeğin Ortamından Toksinleri Kaldırın
Köpeğinizin temas ettiği bazı toksinlerden kaçınılabilir. Örneğin bazı aşılarda karaciğere zarar verebilecek maddeler bulunur. Bu aşılar hakkında veterinerinize danışın ve sizin ve veterinerinizin gereksiz veya riske değmeyeceğini düşündüğünüz aşılardan kaçının. Bununla birlikte, köpeğinize her zaman köpek hepatiti ve leptospirosis gibi temel aşılar için aşı yaptırın.
Köpeğinizin böcek ilacı ve çeşitli temizlik ürünleri gibi tehlikeli kimyasallarla temas etmesine izin vermeyin . Köpeğinize sadece veterinerinizin reçete ettiği temel ilaçları verin ve ona insan ilaçlarının hiçbirini vermeyin. Bazı zararlı sentetik ilaçlar yerine köpeğinize verebileceğiniz doğal ilaçları da arayabilirsiniz, ancak bu konuda önceden veterinerinize danışın.
Köpeğinizi Sağlıklı Bir Diyetle Besleyin
İşlenmiş gıdalar köpeğin karaciğerine zarar verebilir. Ticari yiyeceklerden şüpheleniyorsanız, yavruyu ev yapımı diyet veya çiğ olarak daha taze yiyeceklerle beslemeyi deneyin. Yetersiz beslenmeyi önlemek için bu diyetleri ve bunları nasıl düzgün bir şekilde yapacağınızı öğrenin. Köpeğinize ticari mama veya ıslak mama veriyorsanız, bunların en yüksek kalitede olduğundan ve veteriner tarafından tavsiye edildiğinden emin olun .
A, E ve C vitaminleri ve karotenoidler gibi antioksidanlar açısından zengin olan köpeğinizin diyetine daha fazla taze sebze ve meyve ekleyebilirsiniz. Bu vitaminler yaban mersini, elma, kavun, ıspanak, kereviz, yeşil fasulye, bezelye, havuç ve balkabağında bulunur ve bunların hepsi köpeklerin ölçülü olarak yiyebilir.
Çiğ bir diyet seçtiyseniz , beslediğiniz organ eti miktarını artırın . Besinler açısından kas etinden çok daha zengin olduğu için evcil hayvanınızın diyetine daha fazla karaciğer ekleyin. Köpeğiniz buna alışık değilse, bunun bazen gevşek dışkılara neden olabileceğini unutmayın; bu nedenle, köpeğin sindirim sistemine uyum sağlaması için yeterli zaman vermek için herhangi bir diyet değişikliğini yavaş yavaş yapın.
Karaciğeri Temizleyin
Bazı bütünsel veteriner hekimler, bu hayati organın tüm toksinlerle başa çıkmasına yardımcı olmak için ara sıra köpeğinizin karaciğerini temizlemenizi önerir. Bunun yararlı olduğunu gösteren hiçbir çalışma olmadığını, ancak birçok anekdot kanıtı olduğunu unutmayın.
Köpeğinizi doğru besleseniz ve zararlı kimyasallardan ve ilaçlardan kaçınsanız bile, karaciğerin yine de birçok toksinle temas etmesi ve temizlemeden faydalanması önerilir. Bu tür “karaciğer temizliğinin” bazı yan etkilere neden olabileceğini unutmayın, bu nedenle bunu yalnızca bütünsel veterinerinizle değil, normal veterinerinizle de görüşün ve üçüncü bir görüş alın.
Köpeklerde Karaciğer Sorunları Nasıl Tedavi Edilir?
Köpeğinizin yaşayabileceği birkaç farklı karaciğer problemi vardır ve hepsi için özel bir tedavi yoktur. Örneğin, köpeğinizin karaciğer sorunlarına viral veya bakteriyel enfeksiyon neden oluyorsa, birincil amaç altta yatan hastalığı tedavi etmek olacaktır.
Öte yandan, köpeğinizde karaciğer kanseri varsa, tedavi muhtemelen yere, ciddiyete ve türe bağlı olarak cerrahi, kemoterapi, radyasyon veya bunların bazı kombinasyonlarını içerecektir. Her iki durumda da, evcil hayvanınızın karaciğer sağlığı sorunlarının tedavisi boyunca size rehberlik edebilecek tek kişi veterinerinizdir.
Bunu akılda tutarak, köpeğinizin kronik veya akut karaciğer hastalığıyla başa çıkmasına yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Her şeyden önce, daha önce bahsettiğimiz gibi beslenme alışkanlıklarını değiştirin. Karaciğerin hasardan kurtulmasına yardımcı olmak için SAM-E veya deve dikeni gibi takviyeleri de kullanabilirsiniz . Bazı ilaçlar bu sorunların bir miktar kontrolünü sağlayabilir. Ancak, tüm bunlar veterinerinize danışılarak yapılmalıdır.
Bu ürünlere göz atabilirsiniz. http://www.naturelvet.com/urun/hepatox-powder-dog-cat-40g/ http://www.naturelvet.com/urun/liverup-powder-dog-cat-40g/
Köpeklerde karaciğer sorunlarının belirtilerini bilmek çok önemlidir çünkü erken tedavi, daha ciddi hasarları ve hatta ölümü önlemede kilit faktörlerden biridir. Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, köpeğinizi veterinere götürün ve evcil hayvan için rahatsızlık düzeylerini azaltarak köpeğinizin bu sorunlarla başa çıkmasına yardımcı olmak için talimatlarını izleyin.
Kaynak: Alıntıdır. Yazının orjinal ve ingilizce metnine buradan ulaşabilirisniz. https://topdogtips.com/liver-problems-in-dogs/