(+90) 533 4482057
info@naturelvet.com

Köpeğinizin Sağlıklı Bir Yaşam İçin İhtiyaç Duyduğu 7 Vitamin

vitamins

Bakkallar ve eczaneler sıra sıra insan vitaminleriyle dolu. Bizim için bu kadar çok seçenek varken, köpek vitaminlerinin evcil hayvanlarımız için de doğru seçim olup olmadığını merak etmemiz tamamen mantıklı .

Ama köpeklerin aslında vitaminlere ihtiyacı var mı? Herhangi bir risk var mı? Köpeğinize hangi vitaminleri vermelisiniz? İşte bazı cevaplar.

Vitaminler Nelerdir?

Vitaminler, yaşamı sürdürmek için gerekli olan organik bileşiklerdir. Çoğu gıdada doğal olarak bulunur. Hayvanların vücutları büyüme ve bakım için vitaminlere ihtiyaç duyar.

Muhtemelen insan ve hayvan vücutlarının ihtiyaç duyduğu vitaminlerin çoğuna aşinasınızdır:

  • A vitamini
  • B vitaminleri (biyotin, folat, niasin, pantotenik asit, riboflavin, tiamin, B-6 vitamini ve B-12 vitamini)
  • C vitamini
  • D vitamini
  • E vitamini
  • K vitamini
  • Kolin

Köpeklerin de bu vitaminlere ihtiyacı vardır, ancak onlara insanlardan farklı miktarlarda ihtiyaç duyabileceklerini anlamamız çok önemlidir.

Köpekler için A Vitamini

A vitamini, merak ettiyseniz, ailenizin size vaat ettiği o iyi görüşten sorumlu olan havuçtaki vitamindir. Yağda çözünen bu vitamin aynı zamanda büyüme, fetal gelişim, bağışıklık fonksiyonu ve hücre fonksiyonundan da sorumludur. A Vitamini içeren köpekler için göz bakım takviyeleri vardır .

Köpekler için B Vitaminleri

B vitaminleri, köpeğinizin sağlığında rol oynayan önemli bir vitamin grubudur.

  • Tiamin, enerji ve karbonhidrat metabolizmasını düzenlemeye yardımcı olur ve nöral dokudaki iyon kanallarını aktive eder.
  • Riboflavin, B12 ve niasin, enzim fonksiyonunu kolaylaştırmaya yardımcı olur.
  • B6 vitamini özellikle hayati önem taşır. Bu vitamin glikoz üretimi, kırmızı kan hücresi ve sinir sistemi fonksiyonu, hormon regülasyonu, bağışıklık tepkisi, niasin sentezi ve gen aktivasyonundan sorumludur.
  • Pantotenik asit, enerji metabolizmasına yardımcı olur.
  • Folik asit, amino asit ve nükleotid metabolizmasında ve mitokondriyal protein sentezinde rol oynar.

Köpekler için C Vitamini

C vitamini önemli bir antioksidandır. Vücuttaki potansiyel olarak zararlı serbest radikalleri temizler ve iltihaplanmayı ve bilişsel yaşlanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Köpekler aslında karaciğerlerinde kendi başlarına C vitamini sentezleyebilir, ancak bazı durumlarda takviye sağlık yararları sağlayabilir.

Köpekler için D Vitamini

D vitamini veya “güneş ışığı vitamini”, köpeğinizin vücudunun sağlıklı kemik büyümesi için fosfor ve kalsiyum gibi mineralleri dengelemesine olanak tanır. Onsuz, köpeğiniz düzgün bir şekilde gelişemez veya sağlıklı kas ve kemikleri koruyamaz.

Köpekler için E Vitamini

E Vitamini, köpeğinizin oksidatif hasara karşı savunmalarından biridir. Bu yağda çözünen vitamin, hücre fonksiyonu ve yağ metabolizması için de gereklidir. Eksiklikler göz ve kas dejenerasyonuna ve üreme sorunlarına yol açabilir.

Köpekler için K Vitamini

K Vitamini, köpeğinizin kanının pıhtılaşma yeteneğini harekete geçirmede etkili olan yağda çözünen bir vitamindir. Bazı sıçan ve fare zehirlerinin yutulması, köpeklerin vücutlarında K vitamini kullanmalarını engeller, bu da tedavi edilmezse kanamaya ve ölüme yol açar.

Köpekler için Kolin

Kolin, fosfolipid hücre zarının gerekli bir bileşenidir. Sağlıklı beyin ve karaciğer fonksiyonunu destekler ve bazen epilepsili evcil hayvanlar için bir tedavi planının parçası olarak kullanılır.

Köpeklerin Vitamin Takviyesine İhtiyacı Var mı?

Köpeğiniz vitaminlerini köpek mamasından alır. “Tam ve dengeli” etiketli ticari köpek maması diyetleri, köpeğinizin ihtiyaç duyduğu tüm vitaminleri, mineralleri ve besinleri içerecek şekilde özel olarak formüle edilmiştir.

Yavru köpek maması, yetişkin köpek maması ve yaşlı köpek maması gibi farklı yaşam evrelerine yönelik yiyecekler, o yaşam evresinin gereksinimlerine bağlı olarak farklı seviyelerde belirli vitaminler içerir. Bu, özellikle büyük ırk yavru köpek mamaları için önemlidir , çünkü bu ırklar, eğer mamaları kalsiyum gibi vitamin ve mineralleri içeriyorsa ve bu onların çok hızlı büyümesine neden oluyorsa, kalça displazisi gibi hastalıklar geliştirebilir.

Uygun bir ticari diyetle beslenen köpekler, bir veteriner tarafından aksi önerilmedikçe vitamin takviyesine ihtiyaç duymamalıdır. Öte yandan, ev yapımı bir diyetle beslenen köpekler , yemekleriyle yeterli miktarda vitamin aldıklarından emin olmak için takviye gerektirebilir. Bununla birlikte, veteriner beslenme uzmanı Susan Wynn, DVM’ye göre bu vitaminler diyete uyması için verilmelidir . Bu köpeklere sadece akşam yemeği ile bir vitamin vermek yeterli değildir.

Köpek Vitaminleriyle İlişkili Riskler Var mı?

Vitaminler yaşam için kesinlikle hayati öneme sahiptir. Bu kadar önemli bir şeyin büyük miktarlarda potansiyel olarak tehlikeli olabileceği bizi şaşırtmamalı.

Kalsiyum mineralinin çok fazlasının büyük ırk köpek yavrularında iskelet sorunlarına neden olabileceğini zaten biliyorsunuz . Vitaminlerin de sorunlara neden olabileceğini bilmiyor olabilirsiniz.

Çok fazla A vitamini dehidrasyona, eklem ağrısına ve hatta köpeğinizin kan damarlarına zarar verebilir. Bunun da ötesinde, köpek vitamin takviyelerinin uzun vadeli güvenliğini test eden çok az çalışma vardır ve bazı takviyeler, bazı ilaçlarla etkileşime girebilecek şifalı otlar gibi başka bileşenler içerir.

Veteriner hekiminizle bir beslenme planı hazırlayarak bu risklerden kaçınabilirsiniz.

Köpek Vitamini Nasıl Seçilir

Bir köpek vitamini seçmenin en iyi yolu, eğer varsa, köpeğinizin ihtiyacı olan köpek vitamini takviyeleri hakkında veterinerinizle konuşmaktır. DVM, PhD’den Profesör Tony Buffington’a göre, köpeklere vitamin verilmesi söz konusu olduğunda, “çoğu insan bunu gerekli olduğu için değil, istedikleri için yapıyor”.

Bu kuralın istisnaları vardır. Köpeğinizin ev yapımı diyetini tamamlamak için veya tıbbi bir durum veya eksiklik nedeniyle vitaminlere ihtiyacı varsa, köpeğinizin uygun vitamin takviyesini aldığından emin olmanız gerekir.

Köpeğiniz için uygun vitamin dozu hakkında veterinerinizle konuşun. İnsan vitaminleri genellikle köpekler için özel olarak üretilmiş vitaminlerden farklı konsantrasyonlarda bulunur ve hatta köpekler için zararlı katkı maddeleri içerebilir. Bu, bir veteriner vitamin takviyesine veya köpekler için özel olarak üretilmiş bir vitamin takviyesine bağlı kalmanız ve vitaminin köpeğinizin ihtiyaç duyduğu uygun miktarda vitamin içerdiğinden emin olmak için her zaman etiketi kontrol etmeniz gerektiği anlamına gelir.

Veterineriniz, Dr. Wynn’e göre, vitamin takviyeleri yerine köpeğinizin diyetini belirli meyve ve sebzelerle takviye etmenizi bile önerebilir .

Vitaminler, köpek sağlığının yapı taşlarından bazılarıdır. Kaliteli bir köpek maması beslemek, köpeğinizin ihtiyaç duyduğu tüm vitaminleri almasını sağlamanın en iyi yoludur, ancak vitamin takviyeleri hakkında herhangi bir sorunuz varsa, veterinerinizle konuştuğunuzdan emin olun.

Kaynak: https://www.akc.org/expert-advice/nutrition/vitamins-dogs-need-healthy-lifestyle/#:~:text=Vitamin%20C%20for%20Dogs,supplementation%20may%20offer%20health%20benefits.

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

× Destek