(+90) 533 4482057
info@naturelvet.com

Köpek Kulak Mayası Enfeksiyonları: Nedenleri ve Çözümleri

Köpeğiniz sürekli başını sallıyorsa veya kulaklarını kaşıyorsa, bu bir köpek kulak mantarı enfeksiyonu olabilir. Kulaklarından birinde veya her ikisinde de mayalı bir koku olabilir veya içini siyah-kahverengi bir yapışkan tıkayabilir. Köpeğinizin kulakları huysuz, kötü kokulu ve iltihaplı olduğunda, bu daha büyük bir sağlık sorununun uyarı işaretidir… 

Sorunu ve çözümü bulmak için  köpeğinizin kulaklarının ötesine nasıl bakacağınızı öğrenmek için okumaya devam edin .

Köpeklerde Kulak Mayası Enfeksiyonları Nelerdir?

Bu tür maya enfeksiyonu, köpeğinizin kulağının görünen kısmını etkiler. Köpeğinizin kulağının dış kanadındaki iltihaplanmaya otitis eksterna denir . 

Bir köpek kulak mantarı enfeksiyonu, alerji ile karıştırılabilir. Ancak genellikle mayadan kaynaklanır. En yaygın maya türü olan candida olabilir ama aynı zamanda farklı bir maya türü olan malassezia da olabilir. Maya küf kokabilir… biraz eski bir ayakkabı gibi. Köpeğinizin kaşıntısı yoğun olacak ve kahverengi veya siyah bir akıntı olabilir. (Kahverengi ve yağlı olup olmadığını görmek için kulağın içini bir pamuk top veya ped ile silin.)

Köpek kulağı mantar enfeksiyonları için semptomlara ve doğal çözümlere dalmadan önce, köpeğinizin kulak sorunları için diğer iki olası suçluyu ekarte etmemiz gerekiyor: bakteriyel kulak enfeksiyonları ve kulak akarları. Bunların her ikisi de köpek kulak mantarı enfeksiyonlarıyla bazı ortak semptomları paylaşır. 

Köpek Kulak Enfeksiyonu Maya vs Bakteriyel

Köpeklerde bakteriyel ve maya kulak enfeksiyonları arasındaki farkı şu şekilde anlayabilirsiniz:

  • Maya Enfeksiyonu: Maya sıcak, nemli ortamlarda büyür ve köpeğinizin kulak kanalında hızla çoğalarak iltihaplanma ve kaşıntıya neden olabilir. Buradaki eşantiyon, koyu kahverengi veya siyah akıntının eşlik ettiği belirgin “maya kokusu” dur.
  • Bakteriyel Enfeksiyon: Köpeğinizin kulağındaki bakteriyel bir enfeksiyon, genellikle alerjiler veya bakterilerin gelişmesi için ideal bir ortam yaratan bir yaralanma gibi altta yatan sorunların sonucudur. Bu durumda, bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanan akıntı tipik olarak sarı veya yeşildir.

Köpek Kulak Mayası Enfeksiyonu ve Kulak Akarları

İşte köpek kulak mantarı enfeksiyonları ile kulak akarları arasındaki farkı nasıl söyleyeceğiniz. 

  • Maya Enfeksiyonu: Bir köpek kulak mantarı enfeksiyonu genellikle kaşıntı, kızarıklık, maya kokusu ve koyu kahverengi veya siyah akıntı gibi semptomlar içerir. Maya enfeksiyonları diğer hayvanlara veya insanlara bulaşıcı değildir.
  • Kulak Akarları: Kulak akarları, bir köpeğin kulak kanalını istila eden küçük parazitlerdir. Kulak akarları oldukça bulaşıcıdır ve evdeki diğer evcil hayvanlara yayılabilir. Kulak akarlarının yaygın belirtileri arasında aşırı kaşıma, kafa sallama, kahve telvesine benzeyen koyu renkli, ufalanan akıntı ve kulak kanalında gözle görülür akarlar yer alır.

Köpek Kulağı Mayası Enfeksiyonu Belirtileri

İşte köpek kulak mayasının bazı yaygın belirtileri…

  • Kulakların içinde bazen kızarıklıkla birlikte şişlik
  • Büyük miktarlarda koyu kahverengi mumsu akıntı
  • Sürekli kaşıma ile çok kaşıntılı   
  • Sarkık kulaklar
  • Kulaklardan güçlü koku
  • Bazen ağrılı ve iltihaplı
  • Baş sallama veya eğme
  • Kulak çevresinde kabuklanma ve incelme (kaşımaktan)

Kasık veya koltuk altı gibi vücudun diğer nemli kısımlarında da malassezia veya diğer maya belirtileri görebilirsiniz.

  • Küçük kırmızı yumrular
  • Kesintili gri kabukluluk
  • Portakal kabuğu veya koyulaşmış, kalınlaşmış cilt
  • Ayak parmakları arasında kızarıklık
  • Ayak tırnağının üstündeki kahverengi kabuk

Köpek Kulak Enfeksiyonlarının Nedenleri

Köpek kulak enfeksiyonlarına ne sebep olur?

Bir köpeğin kulağındaki maya enfeksiyonu sadece yüzeysel değildir. Köpeğinizin mayalı kulakları, köpeğinizin vücudundaki aşırı maya büyümesinden kaynaklanır. Maya sağlıklı kulaklarda bulunur, ancak kontrolden çıkmasına neden olabilecek birkaç faktör vardır.

Diyet
Herhangi bir işlenmiş kuru mama diyeti mayayı kötüleştirir çünkü karbonhidratlar mayayı besleyen şekerler oluşturur. Ve bu özellikle candida mayası için geçerlidir. 

Yağlı Veya Nemli Cilt
Malassezia mayası biraz farklıdır. Lipofiliktir, yani yağları (lipidleri) sever. Bu, yağlı derileri veya tüyleri olan köpeklerin malassezia’ya daha yatkın olduğu anlamına gelir. Yüzmeyi seven köpekler ayrıca kulakları, kasıkları ve koltuk altları gibi yerleri genellikle nemli olduğundan daha duyarlı olabilir. 

İlaçlar
Antibiyotikler ve anti-alerji ilaçları bir başka büyük endişe kaynağıdır. Antibiyotikler, mayanın kontrolden çıkmasına izin veren hem kötü hem de iyi bakterileri yok eder. Ve köpeğiniz kulak enfeksiyonları alerjiyle karıştırıldığında Apoquel gibi alerji ilaçları alırsa, bu bağışıklığı baskılayan ilaçlar onu mayaların aşırı büyümesine karşı daha duyarlı hale getirir. 

Ağır metaller ve çevresel toksinler, köpeğinizin bağırsağında bulunan yararlı bakterilere de zarar vererek mayaların büyümesine neden olabilir. Ağır metaller ve diğer toksinler köpeğinizin vücuduna aşılar, pire ve kene önleyici maddeler, temizlik ürünleri, yiyecek ve su yoluyla girer.  

Köpeğinizin kulak mantarı enfeksiyonu genellikle vücudunda daha derin bir sorunun işaretidir…  

Hangi Gıdalar Köpeklerde Kulak Mayası Enfeksiyonuna Neden Olur?

Yiyecek, köpeğinizin maya kulak enfeksiyonunu tetiklemede önemli bir faktör olabilir. Tahıllar, baklagiller ve nişastalar gibi karbonhidrat içeren yiyecekler, köpeğinizin mikrobiyomunu bozan yiyecek hassasiyetlerini tetikleyebilir. Bağırsak florası dengesiz olduğunda, köpeğinizin iyi bakterileri, mayanın büyümesini teşvik eden patojenik bakteriler tarafından istila edilir. 

Kuru mama gibi yüksek karbonhidratlı diyetler, sindirildiklerinde ve şeker moleküllerine ayrıldıklarında mayayı beslerler. Bu, mayaların bağırsakta daha büyük koloniler oluşturmasına yol açar… ve kulak mantarı enfeksiyonlarını tetikleyebilen kronik iltihaplanmaya neden olur.

Koruyucular, tatlandırıcılar ve sentetik vitaminler ve mineraller gibi yapay bileşenler de kulak mayasına katkıda bulunabilir.

Köpeğin Kulağındaki Maya Enfeksiyonu İçin Yatıştırıcı Ev Çözümü

Hem sizin hem de köpeğiniz için bir köpek kulak mantarı enfeksiyonunun en ağırlaştırıcı kısmı kaşıntıdır. İşte rahatlama getirmek için bazı şeyler.

  1. Aynısefa losyonu . Calendula ağrıyı hafifletebilir ve iltihabı azaltabilir. Antimikrobiyal özellikleri enfeksiyonu önlemeye yardımcı olur.
  2. Elma sirkesi .  
  3. sığırkuyruğu yağı .

NOT: Bu ürünleri kullanırken mutlaka Veteriner hekiminizden veya naturapat bir veteriner hekimden destek alın.

Bir Köpeğin Kulağına Hidrojen Peroksit Koyabilir misiniz?

Hayır. Köpek kulak mantarı enfeksiyonlarında alkol veya hidrojen peroksit kullanmak asla iyi bir fikir değildir. Kuruyacaklar ve kulaklarını tahriş edecekler. Açık yaraları tahriş edebilir , kulak kanalında iltihaba neden olabilir ve enfeksiyonları kötüleştirebilir. Ve iyileşme için gerekli olan iyi bakterileri yok ederler. 

Köpek Kulak Mayası Enfeksiyonu Veteriner Olmadan Nasıl Tedavi Edilir

Bir köpeğin kulağındaki mantar enfeksiyonundan nasıl kurtulursunuz? İşte köpeğinizin mayalanmış kulaklarını kontrol altına almaya başlamak için yapabileceğiniz birkaç şey.

İşlenmiş Gıdaları Kaldırın

İşlenmiş yiyecekleri köpeğinizin diyetinden çıkararak başlamalısınız… karbonhidrat ve şeker, mayaların beslendiği şeylerdir. Yüksek karbonhidratlı bir mama diyeti beslemek, genellikle köpeğinizi mayaya karşı daha duyarlı hale getiren gıda alerjilerine veya intoleranslarına yol açar. 

Bütün Gıda Diyetini Besleyin

Tam gıda, çiğ et bazlı bir diyet, maya sorunları olan bir köpek için en iyi ilaçtır. Sadece mayayı besleyen karbonhidrat ve nişastalı sebzelerden uzak durun .

Maya ile Savaşan Yiyecekler ve Takviyeler Ekleyin

Mayayla savaşmak için bu yiyecekleri ve bitkileri veya takviyeleri köpeğinizin diyetine ekleyin:

  • Sarımsak: Araştırmalar, maya kolonilerini parçalayabildiğini gösteriyor. 
  • MCT yağı: Mayayı öldüren kaprilik asit içerir. 
  • Pau d’arco: mayayı yok edebilen lapachol içerir. 
  • Probiyotikler: Köpek kulak mantarı enfeksiyonu için probiyotik, köpeğinizin bağırsağında sağlıklı bakterileri yeniden oluşturabilir.
  • Saccharomyces boulardii: Diğer mayaların köpeğinizde yayılmasını engellemeye yardımcı olan bir maya türü. 
  • Omega-3 yağ asitleri: genel iltihabı azaltmak için.
  • Sindirim enzimleri: mayanın etrafında koruyucu bir kabuk oluşturan biyofilmleri ve lifleri parçalar. 
  • Zeytin yaprağı: Mayayı öldüren mantar önleyici bir bitki.
  • Çay ağacı yağı: Antibakteriyel, antifungal etkiye sahiptir.
  • Karanfil yağı: Antienflamatuar ve analjezik etkiye sahiptir.

Toksinleri Kaldır

Uyuşturucudan uzak durun. pestisitler, herbisitler ve kalitesiz yiyecek ve su. Köpeğinizde ağır metaller ve diğer toksinler birikerek bağırsak sağlığını bozar ve mayanın gelişmesine izin verir. 

Köpeğinizin Bağırsaklarını İyileştirin 

Dengesizlikler gıda intoleranslarına neden olabileceğinden , bağırsak çok fazla dikkat gerektirir . Ve aynı dengesizlikler köpek kulak mantarı enfeksiyonlarına yol açabilir. 

Köpeğinizin kulak mantarı enfeksiyonu olması, bağışıklık sisteminin yardıma ihtiyacı olduğu anlamına gelir . Köpeğinizin bağışıklık sisteminin yaklaşık %90’ı bağırsağında yaşar… yani sağlıklı bir bağırsak, genel olarak sağlıklı olmasını sağlar.

Ayrıca maya sorununa neden olan sızdıran bağırsak olmadığından da emin olmak istersiniz. Birçok kronik sağlık sorunu, sızdıran bağırsaktan kaynaklanır. Köpek kulak mantarı enfeksiyonuna neden olan her şey aynı zamanda sızdıran bağırsaklara da neden olabilir. … yetersiz beslenme, ilaçlar, toksinler ve aşırı aşılama gibi. Ortaya çıkan tanıdık bir model görüyor musunuz? Bu nedenle , sızdıran bağırsağı ele alırsanız, maya sorununu da çözmüş olursunuz .

Toksinler ve kötü bakteriler vücudu boğar ve köpeğinizin bağırsağını oluşturan hücrelere zarar verir. Gıda parçacıkları, bakteriler ve toksinler kan dolaşımına karışarak birçok kronik sağlık sorununa yol açar.

Sızdıran bağırsakların iyileşmesi zaman alır… ama bir kez ele almaya ve değişiklikler yapmaya başladığınızda, köpeğinizin sağlığında büyük bir fark yaratır.  

Kulakların ötesine baktığınızda, köpeğinizin kaşınan maya kulaklarına bir rahatlama getirebilirsiniz. Zaman alır ama sonuç, köpeğiniz için uzun vadeli sağlık ve mayasız kulaklardır!

İlginizi çekebilir: https://naturelvet.com/urun/otodexcare-kulak-temizleme-losyonum/

NOT: BÜTÜN BİLGİLER TAVSİYE NİTELİĞİNDEDİR. MUTLAKA VETERİNER HEKİMİNİZLE GÖRÜŞÜNÜZ.

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

× Destek