(+90) 533 4482057
info@naturelvet.com

Köpeklerde Sızdıran Bağırsak: Ev İlaçlarıyla İyileşin

Köpeğinizin eklem hastalığı olsaydı, ona alerjisi olan bir köpek gibi davranır mıydınız? Ya da diyabet? Cevap genellikle EVET’tir! Ve bunun nedeni, çoğu kronik hastalığın gizli nedeni olan, büyüyen bir salgın olmasıdır.

Günümüzde araştırmacılar, köpeklerde sızdıran bağırsak adı verilen bir durumun nasıl ana hastalık nedeni olduğunu ve nasıl hayal ettiklerinden daha yaygın ve daha zararlı olabileceğini araştırıyorlar. Bu insan salgınının nasıl aynı zamanda bir köpek salgını olduğuna bir göz atalım.

Mikrobiyom

Köpeğiniz yemek yerken midesinden ince bağırsağı ve son olarak da kalın bağırsağı veya kolonuna geçer. Toplu olarak buna bağırsak denir. İnce bağırsağın duvarları villus adı verilen parmak benzeri çıkıntılarla kaplıdır. Bu villusların her biri, mikrovilli adı verilen daha da küçük parmaklarla kaplıdır. Villi ve microvilli, ince bağırsağın yüzey alanını arttırır, bu da ona köpeğinizin mamasının emilmesi için daha fazla alan sağlar.

Mikrovilluslar sadece tek sıra epitel hücreleri ile kaplıdır. Bu, köpeğiniz ile ince bağırsağının içeriği arasındaki tek şeyin toplu iğne başı boyutunun çok küçük bir kısmı olduğu anlamına gelir. Bu dayanıksız bariyer, besinlerin kolayca emilmesini sağlar… ama yabancı istilacılara karşı pek koruma sağlamaz.

Köpeğinizin ince bağırsağı ve kolonunda en az 1000 farklı türden trilyonlarca bakteri bulunur. Bağırsak, virüsler, mayalar ve parazitler dahil olmak üzere daha az sayıda ancak düzenli sakinler içerir. Toplu olarak, mikrobiyom olarak adlandırılırlar.

Bakteri popülasyonunun çoğu kommensal bakterilerdir … kommensal Latince’de kabaca aynı masada yemek yemek anlamına gelir. Ve bu onlara bakmanın iyi bir yolu. Kommensal bakteriler, köpeğinizin yediği gıdaların aynısını yerler… özellikle lif. Bu, lifin köpeğinizin diyetinin önemli bir parçası olmasının bir nedenidir. Meyvelerden , yemişlerden ve sebzelerden elde edilen lif, kommensal bakteri topluluklarını besler. Karşılığında, yiyeceklerini, vitaminlerini, amino asitlerini ve kısa zincirli yağ asitlerini sindirmesine yardımcı olacak enzimler üretirler.

Kommensal bakterilerin bu nedenlerle faydalı olduğu düşünülür… ve bağırsakta yiyecek ve yaşanacak en iyi yerler için rekabet ederek patojenik bakterilere karşı korunmaya yardımcı oldukları için. Yani hayvanlar ve bakteriler esas olarak simbiyotik bir ilişkiye sahiptir… bakteriler bağırsakta kaldığı sürece.

Şans eseri, kommensal bakteriler bağırsak bariyerini aktif olarak geçemezler. Ve bu önemli… çünkü eğer yaparlarsa, bağışıklık sistemini tetikler. Ve bu, vücuttaki neredeyse tüm kronik hastalıkların nedeni olan kronik iltihaplanmaya neden olur.

Köpeklerde Sızıntılı Bağırsak Sendromu

Köpeğinizin bağışıklık hücreleri, bağırsakta iltihaplanmayı tetiklemediklerinden emin olmak için kommensal bakterilerle dikkatli bir şekilde çalışır. Bu nedenle köpeğinizin bağışıklık sisteminin yaklaşık %90’ı bağırsağındadır … bağışıklık hücreleri, bağırsak içeriği ile kanı ve organları arasındaki hassas sınırı korur.

Ancak bağırsak iltihabı olabilir… ve bu olduğunda, bağırsağı kaplayan hücreler tahriş olur. Normalde kendilerini sıkı bir fermuar gibi hizalarken, iltihaplanma hücreler arasındaki fermuar benzeri bağlantıları açacaktır. Bu, bağırsak astarını daha geçirgen hale getirir ve bağırsaktaki toksinler, alerjenler, bakteriler ve maya kanına sızabilir.

Buna sızdıran bağırsak denir.

Sızdıran bağırsak mevcut olduğunda, bakteriler, alerjenler ve maya bağırsaktan kaçar ve kana sızar. Sonuç, tüm vücutta kronik iltihaplanmayı tetikleyen bir bağışıklık tepkisidir.

Sızdıran bağırsağın neden olduğu kronik iltihaplanma, çoğu kronik hastalığın itici gücüdür. Demans, otoimmün hastalık, kalp hastalığı, diyabet, artrit, karaciğer hastalığı, kanser, inflamatuar bağırsak hastalıkları, alerjiler … bunların hepsine bağırsak sızdırması neden olabilir.

Sadece son on yılda, sızdıran bağırsağı ve yaygın sağlık sorunlarında oynadığı rolü inceleyen binlerce çalışma yapıldı.

Sızdıran Bağırsak Ve Gıda İntoleransı

Muhtemelen sızdıran bağırsağın en yaygın semptomu alerjiye çok benzer…

Köpeğinizin bağırsağı geçirgen ise, proteinler sindirilmeden önce dışarı sızabilir. Ve bu bir problem…

Köpeğinizin bağışıklık sistemi yabancı istilacıları proteinleri sayesinde tanır. Yani köpeğinize bir virüs girerse, bağışıklık sistemi ona saldırır. Daha sonra hafıza hücrelerindeki protein hakkındaki bilgileri dosyalardı. Bu hafıza, bağışıklık sisteminin aynı istilacı geri gelirse hızla tanıyıp yok etmesini sağlar.

Böylece zamanla köpeğinizin maması, bakteri ve virüslerin yaptığı aynı bağışıklık tepkisini tetikleyebilir.

Buna gıda intoleransı veya aşırı duyarlılık denir.

Bağırsak sağlıklıysa, köpeğinizin mamasından gelen proteinler sindirilene kadar bağırsak astarından geçemez. Proteinler sindirildiğinde, amino asit adı verilen küçük birimlere ayrılırlar. Proteinler önce zararsız parçalara ayrıldığı için köpeğiniz aynı bağışıklık sonuçlarına maruz kalmayacaktır.

Yani, sızdıran bağırsağın en büyük belirtilerinden biri gıda intoleransıdır… ama tek işaret bu değildir.

Köpeklerde Geçirgen Bağırsak Belirtileri

Sızdıran bağırsak tüm vücutta bir bağışıklık tepkisini tetiklediğinden, tespit edilmesi zor olabilir. Ancak yaygın semptomlar şunları içerir:

  • Otoimmün rahatsızlığı
  • Artrit ve eklem ağrısı
  • Alerjiler ve cilt sorunları
  • Sindirim sorunları ve bağırsak hastalığı
  • Maya enfeksiyonları
  • Karaciğer, böbrek, pankreas ve safra kesesi bozuklukları
  • Davranış sorunları (saldırganlık veya kaygı)
  • Tiroid sorunları (ve buna karşılık tiroid sorunları sızdıran bağırsağı kötüleştirebilir)

Köpeklerde sızdıran bağırsağın belirtileri çeşitlidir çünkü neden olduğu kronik enflamasyon herhangi bir (veya birden çok) organı etkileyebilir. Bu gerçekten tüm vücut için bir sorun.

Ayrıca, sızdıran bağırsağın bilim adamlarının ilk inandığından çok daha yaygın olduğunu ve köpeğiniz için potansiyel olarak daha felaket olduğunu gösteriyor.

Şimdi, köpeklerin büyük bir yüzdesinde bu sağlık sorunlarından bir veya daha fazlası bulunduğundan, hadi sızdıran bağırsağın nedenlerine bakalım. Bunlardan bir veya daha fazlası köpeğiniz için geçerliyse, o zaman sızdıran bağırsakların mevcut olabileceği iyi bir bahistir…

Köpeklerde Bağırsak Sızıntısının Nedenleri

Sızdıran bağırsağı teşhis etmenin iki sorunu vardır…

İlk olarak, köpeklerde sızdıran bağırsak sendromu için gerçekten bir test yoktur.

Köpeğinize aşırı duyarlılık testi yapmayı seçerseniz, çoğu proteine ​​karşı duyarlılıkla geri gelebilir. Bu olursa, köpeğinizin bağırsaklarının sızdırdığı iyi bir iddiadır… bağışıklık sistemi, sızan her şeye tepki veriyor.

Ancak köpeğiniz yalnızca bir veya daha fazla proteine ​​​​hassassa, bu onun sızdıran bağırsak olmadığı anlamına gelmez.

İkinci konu, sızdıran bağırsak diğer birçok hastalığa neden olabilir. Çoğu zaman, veterineriniz ortaya çıkan hastalığı tedavi edecektir… ama göreceğiniz gibi, bu genellikle sızdıran bağırsağı daha da kötüleştirir.

Bu nedenle, köpeğinizin sızdıran bağırsağı olup olmadığını belirlemenin en iyi yolu, maruz kaldığı bağırsak stres faktörlerine bakmaktır. İşte sızdıran bağırsağa neden olabilecek başlıca stresörler:

  • Antibiyotikler (bağırsak bakterilerini yok etmek disbiyoza neden olabilir)
  • İlaçlar (NSAID’ler, steroidler, antihistaminikler, kalp kurdu, pire ve kene ilaçları dahil)
  • Aşılar
  • Stres
  • Candida veya maya aşırı büyümesi
  • Yaş – köpekler yaşlandıkça bağırsak bakterilerinin sayısı ve çeşitliliği azalmaya başlar

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere diyetle ilgili sızdıran bağırsak nedenleri de vardır:

glifosat

Glifosat, aynı zamanda antibiyotik olan bir herbisittir. Glifosat, tahıl veya baklagil içeren hemen hemen tüm köpek mamalarında bulunmuştur. En yüksek glifosat içeriğine sahip bileşenler arasında organik olmayan yulaf, buğday, soya, patates ve baklagiller (nohut, bezelye, mercimek, fasulye ve yer fıstığı) bulunur. Glifosat çoğu tahılda da bulunur.

lektinler

Lektinler, yırtıcı hayvanlara karşı bir savunma mekanizması görevi gören bitkilerde bulunan proteinlerdir. Lektinler bağırsağın mukozal astarına saldırır ve iltihaplanmaya ve sızdıran bağırsaklara neden olur. Fasulye, bezelye, soya fasulyesi, mercimek ve diğer baklagiller, itüzümü ailesinin üyeleri (biber, patates ve domates gibi) gibi herhangi bir besin grubu içinde en yüksek lektin içeriğine sahiptir. ancak lektin, sorgum ve darı dışında çoğu tahılda da bulunur.

Glüten

Birçok köpek glütene duyarlıdır. Glütene duyarlı köpekler glüten içeren yiyecekler yediklerinde, ince bağırsak, bağırsak duvarlarının sıkı bağlantılarının açılması için sinyal gönderen ve geçirgenlik yaratan bir kimyasal olan zonulin üretir.

Birçok köpek glütene duyarlıdır. Glütene duyarlı köpekler glüten içeren yiyecekler yediklerinde, ince bağırsak, bağırsak duvarlarının sıkı bağlantılarının açılması ve geçirgenlik oluşturması için sinyal veren bir kimyasal olan zonulin üretir (1 ) .

Mikotoksinler

Mikotoksinler, tahıllar, baklagiller ve diğer nişastalı bitkilerde gelişen kansere neden olan küflerdir. Mikotoksinler birçok evcil hayvan mamasında bulunur… aslında Purina onları “kaçınılmaz bir kirletici” olarak adlandırmıştır. Mikotoksinlerin çoğu türde bağırsak geçirgenliğini arttırdığı gösterilmiştir. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6468410/

Günlük

Çoğu köpek, süt ürünlerindeki laktozu sindirmek için gerekli olan laktaz enzimini üretmez. Peynir altı suyu ve kazein, bağırsak iltihabına da neden olabilen süt proteinleridir. Aslında, kazein ve gluten benzer bir moleküler yapıya sahiptir ve gluten intoleransı olan kişilerin yarısı aynı zamanda kazein intoleransıdır. Keçi ve koyun sütü, köpeğinizin tolere etmesini kolaylaştırabilecek farklı bir kazein türüne sahiptir. Ancak köpeğinizin laktoz intoleransı varsa, keçi ve koyun sütünün laktoz oranı hala yüksektir.

Bu nedenle, köpeğiniz kuru mama yiyorsa veya süt ürünlerine karşı hassasiyeti varsa, bağırsakları sızdırıyor olabilir. Ve tabii ki çoğu ilaç, aşı ve stres de katkıda bulunabilir. Bu nedenle, köpeğinizin yukarıdaki sağlık sorunlarından herhangi biri varsa ve bu stres etkenlerinden herhangi birine maruz kalmışsa, altta yatan nedeni tedavi etmek iyi bir fikir olabilir… sızdıran bağırsak!

Köpeklerde Sızdıran Bağırsak İçin Ana Çözümler

İlk adım, bağırsak iltihabına neden olan yiyecek, ilaç veya çevresel stres faktörlerinden kaçınmaktır. Bağırsak sızdırmasının nedenlerini ortadan kaldırmazsanız, köpeğinizin sızdıran bağırsağı asla düzelmez.

Ve yarattığı yardım sorunları da olmayacak.

Yani ilk adımlarınız:

  • Tüm ilaçları ve antibiyotikleri durdurun (bütüncül veya homeopatik bir veterinere geçmenin zamanı gelmiş olabilir).
  • Çiğ bir diyetle veya en azından en az miktarda karbonhidrat içeren konserve veya kuru mamalarla beslemeye başlayın. Sadece tahıl ve baklagillerde bulunan glifosat, mikotoksinler, lektinler ve glüten.
  • Süt ürünlerinden kaçının (keçi veya koyun sütünden elde edilen yoğurt ve kefir, nişasta ve enflamatuar kazein içermez).
  • Köpeğinizdeki stresi azaltın (can sıkıntısı gibi).

Ardından, bağırsak astarını onarmaya ve bağırsak iltihabını azaltmaya yardımcı olabilecek takviyeleri ve yiyecekleri aktif olarak eklemek isteyeceksiniz:

L-Glutamin

L-Glutamin, esansiyel olmayan bir amino asittir. Geçirgen bağırsağı çözmenin önemli bir parçasıdır çünkü bağırsak duvarını kaplayan hücrelerin tercih ettiği besindir… bu nedenle büyümelerine ve onarımlarına yardımcı olur. L-Glutamin ayrıca bağırsaktaki mukozal astarı destekler ve doğru pH dengesinin korunmasına yardımcı olabilir.

L-Glutamin bağırsak sağlığı için o kadar önemlidir ki, düşük konsantrasyonlar bağırsak geçirgenliği ve iltihaplanma ile bağlantılıdır ( 2 )

Esansiyel olmayan bir amino asit olan L-Glutamin vücut tarafından üretilebilir… ancak glutamin bazen üretildiğinden daha hızlı kullanılır. Glutamin eksikliği ilaçlar, pankreatit, bağırsak sorunları, stres, ameliyat, enfeksiyonlar veya yaralanmalardan kaynaklanabilir. Bunların hepsi kasların kan dolaşımına glutamin salmasına neden olabilir ve bu da tükenmeye neden olan şeydir.

L-glutamin, hayvansal proteinler, spirulina, brokoli ve kuşkonmazda doğal olarak bulunur… ancak sızdıran bağırsak mevcut olduğunda, köpeğinizin yeterince aldığından emin olmak için takviye edilmelidir.

Doz: Günlük vücut ağırlığının 11 kilo başına 500 mg.

N-Asetil Glukozamin

N-Asetil Glukozamin (NAG), kabuklu deniz hayvanlarından gelen bir glukozamin şeklidir. NAG, diğer glukozamin formları gibi sağlıklı bağ dokusu oluşturur. Ancak NAG’ın, büyümeyi ve iyileşmeyi desteklediği bağırsak astarına özel bir ilgisi vardır. NAG ayrıca lektinlere bağlanabilir ve bağırsak astarına bağlanmalarını önleyebilir.

Doz: Köpeğinizin büyüklüğüne, yaşına ve sağlığına bağlı olarak günlük 250 ila 1000 mg.

NAG’ı kemik suyundan da alabilirsiniz… ancak glifosat ve ağır metaller kemikte depolandığı için kaynağın mümkün olduğunca temiz olduğundan emin olun.

meyan kökü

Meyan kökü, IBS, ishal, kabızlık ve asit reflü ile yardımcı olabilecek bir anti-inflamatuar bitkidir. Ayrıca H. pylori gibi patojenik bakterilerin büyümesini de engelleyebilir.

En önemlisi, meyan kökü mukus astarını ve bağırsağa giden kan akışını koruyabilir ve bağırsak hücrelerini besleyebilir.

Meyan kökünün dezavantajı, triterpenoidlerinden biridir: glisirizin. Glycyrrhizin karaciğer ve böbrekler için zor olabilir, bu nedenle deglisirize edilmiş bir meyan kökü veya DGL arayın.

Doz: Günde iki kez, 9 kg vücut ağırlığı başına 12 ila 20 damla.

Aloe Vera Suyu

Aloe Vera 5.000 yılı aşkın bir süredir tıbbi olarak kullanılmaktadır. Aloe Vera suyu, zararlı lateks veya dış yapraktan değil, yaprağın iç filetosundan gelir. Yani Aloe Vera suyu dahili olarak almak için güvenlidir.

Aloe Vera, aloe polisakkaritleri içerir. Bu aktif bileşenler, doku ve hücre yenilenmesini destekler ve iltihap önleyicidir. Aloe ayrıca GI kanalının astarında 48 saate kadar kalabilen ince bir kaplama oluşturabilir. Bu, köpeğinize hızlı bir rahatlama sağlayabilir.

Doz: Günde iki kez 11kg ağırlık başına 25 ila 50 damla.

Diğer İltihap Önleyici Bitkiler

Köpeğinize bağırsakları ve mukoza zarını hedef alan diğer iltihap önleyici bitkileri de verebilirsiniz. Denemek:

  • kaygan karaağaç
  • Hatmi kökü
  • Papatya
  • Zencefil kökü
  • kuersetin
  • kurkumin

Probiyotikler

Köpekler için probiyotikler de sızdıran bağırsak için önemli bir katkıdır. Bağırsakları bir veya iki günden fazla kolonize etme konusunda harika bir iş çıkarmasalar da, yine de muazzam faydaları var. Sızdıran bağırsak olduğunda önemli olan, köpeğinizin yiyecekleri sindirmesine yardımcı olurlar. Bu, sindirilmemiş yiyeceklerden daha az tahriş olması ve daha fazla besin maddesinin salınması anlamına gelir.

Probiyotikler ayrıca bağırsak astarının hücreleri arasındaki bağlantıların sıkılaşmasına yardımcı olur. Ayrıca anti-inflamatuar bileşikler oluştururlar ve sağlıklı bir mukoza zarı oluşturmaya yardımcı olurlar. Araştırma ayrıca probiyotiklerin sızdıran bağırsak belirtilerini azaltabileceğini göstermektedir.

DNM Önerisi: Köpeğinizin bağırsaklarının sızdırdığından şüpheleniyorsanız, Four Leaf Rover’s Gut Guard, toprak bazlı probiyotikler, L-Glutamin, N-Asetil Glukozamin, DGL Meyan Kökü ve bağırsak yatıştırıcı bitkilerin veteriner tarafından formüle edilmiş bir karışımıdır.

Sadece on yıllık bir süre içinde, köpeklerde diyabet insidansı %80 oranında arttı. Aynı zaman diliminde, osteoartrit insidansı %66 arttı ve aşırı kilolu köpeklerin yüzdesi şaşırtıcı bir şekilde %158 arttı. Sızdıran bağırsak ve neden olabileceği iltihaplanma açıkça bir salgındır.

Neyse ki, önlenebilir… ve nihayetinde doğru seçimlerle tedavi edilebilir.

NOT: Makaleler tavsiye niteliğindedir. Detaylı bilgi için veteriner hekiminize sorunuz.

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

× Destek