(+90) 533 4482057
info@naturelvet.com

Köpeklerde Kardiyomiyopati

Kardiyomiyopati nedir?

Kardiyomiyopati kelime anlamı olarak kalp kası hastalığı anlamına gelmektedir. Köpeklerde iki tür kardiyomiyopati görülür: dilate kardiyomiyopati ve hipertrofik kardiyomiyopati. İlki olan dilate kardiyomiyopati (DCM), köpeklerde açık ara en yaygın görülen tiptir.

Genişletilmiş kardiyomiyopati

Köpek dilate kardiyomiyopatisine genellikle köpeklerde genişlemiş bir kalp denir. Bu durumda, kalp kası duvarları giderek zayıflar ve düzgün bir şekilde kasılma ve kanı etkili bir şekilde pompalama yeteneğini kaybeder. Bu, dolaşımın zayıflamasına ve kalpte ve kan damarlarında basıncın artmasına neden olur ve bu da kalbin daha da fazla gerilmesine neden olur.

Kalp genişlediğinde kapakçıklar tamamen kapanamaz ve kalp kasıldığında kanın geriye doğru akmasına izin verir. Bu, steteskopla duyulabilecek bir kalp üfürümünün oluşmasına neden olur. Aşırı gerilmiş bir kalbin diğer etkileri arasında düzensiz kalp atışı ve kalp yetmezliği yer alır. Hem üst hem de alt odacıklar genişlerken bir taraf diğerine göre daha ciddi şekilde etkilenebilir. Alt odacık genişlediğinde akciğerlere kan pompalama yeteneği bozulur ve akciğerlerde sıvı birikmesine neden olur.

Dilate kardiyomiyopatinin görülme sıklığı yaşla birlikte artar ve genellikle dört ile on yaş arasında meydana gelir, ancak Portekiz Su Köpekleri hastalığı genç yaşta geliştirebilir. Çoğu cinste, erkek köpekler hastalığa dişilere göre daha duyarlıdır.

 

Hipertrofik kardiyomiyopati

Hipertrofik kardiyomiyopati, kalp kası duvarlarının kalınlaşması ve sertleşmesiyle karakterize, kalp odacıklarının normalden daha küçük kalmasıyla karakterize bir kalp hastalığıdır. Bu, kan akışında ve hacminde azalmaya, göğüste ve akciğerlerde sıvı birikmesine ve kan pıhtılarının oluşmasına neden olabilir. Hipertrofik kardiyomiyopati, köpeklerde dilate kardiyomiyopatiye göre çok daha nadir görülür.

Köpeklerde kalp büyümesi Köpeklerde kardiyomiyopati Köpeklerde dilate kardiyomiyopati Köpeklerde kalpte büyüme beklentisi

Kardiyomiyopati belirtileri

Köpeklerde dilate kardiyomiyopatinin belirtileri

Köpeklerde dilate kardiyomiyopatinin çok uzun bir erken evresi vardır; bu dönemde hiçbir belirgin belirti görülmez ve köpeğin sağlığı normal görünebilir. Daha sonra belirtiler nispeten kısa bir süre için belirgin hale gelir ve bu, kalp hastalığının gelişiminin çok hızlı olduğu izlenimini verir, ancak aslında bu süreç büyük olasılıkla aylar hatta yıllar sürmüştür. Nefes almada zorluk ve öksürme gibi geç başlangıçlı semptomlar, konjestif kalp yetmezliğinin tipik belirtileridir.

Dilate kardiyomiyopatinin belirtileri cinse göre değişebilir ancak genel olarak şunları içerir:

  • Zayıflık veya çöküş dönemleri
  • Bayılma, bilinç kaybı
  • Nefes almada zorluk, hızlı ve aşırı nefes alma, nefes darlığı
  • Öksürme
  • Letarji
  • Hareket etme isteksizliği
  • Egzersiz intoleransı
  • Anoreksiya – iştah kaybı
  • Karın şişliği (sıvı birikmesinden kaynaklanır)
  • Göğüs boşluğunda, akciğerlerde veya karında sıvı birikmesi
  • Ani ölüm – bu bozukluğa sahip Doberman Pinschers’ın %20’sinde bayılma ve ani ölüm meydana gelir.

 

Köpeklerde hipertrofik kardiyomiyopatinin belirtileri

Bazen köpeklerde hipertrofik kardiyomiyopati belirtileri görülmez; ancak semptomlar ortaya çıktığında dilate kardiyomiyopatili köpeklerinkine benzer ve şunları içerebilir:

  • Nefes almakta zorlanma
  • Öksürme
  • Yıkılmak
  • Arka bacaklarda felç

Kardiyomiyopatinin nedenleri

Köpeklerde kardiyomiyopatinin veya kalp büyümesinin nedeni büyük ölçüde bilinmemektedir ve hastalığın genellikle idiyopatik olduğu düşünülür, yani tanımlanabilir bir neden olmaksızın kendiliğinden ortaya çıktığı anlamına gelir.

 

Genetik duyarlılık

Köpeklerde dilate kardiyomiyopatinin bazı büyük ırklar arasında oldukça yaygın olduğu açıktır ve bu nedenle hastalığın kalıtsal bir bileşene sahip olduğu varsayılmaktadır. Bazı Doberman Pinscher’larda gen mutasyonu tespit edildi. Yaygın olarak etkilenen diğer ırklar şunlardır:

 

Beslenme yetersizliği

Beslenme eksiklikleri katkıda bulunan bir faktör olabilir. Belirli amino asit eksikliklerinin belirli ırklarda dilate kardiyomiyopati vakasına karşılık geldiği bulunmuştur; örneğin Doberman’larda, Amerikan Cocker Spaniel’lerde, Golden Retriever’larda , Dalmaçyalılarda ve muhtemelen Galce Corgi’lerde ve Tibet Teriyerlerinde taurin eksikliği tespit edilmiştir . Boxer ve Doberman Pinschers’ta karnitine duyarlı kardiyomiyopati rapor edilmiştir, ancak oldukça nadirdir.

 

İkincil nedenler

Kardiyomiyopati ayrıca diğer hastalıkların (kalp enfeksiyonu gibi), ilaçların (bazı kanser önleyici ilaçlar gibi) veya bir toksine maruz kalmanın bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Bu durumlarda genellikle sekonder miyokard hastalıkları denir.

 

Kardiyomiyopati nasıl teşhis edilir?

Kardiyomiyopati tanısını doğrulamak ve hastalığın ciddiyetini belirlemek için kalbin kapsamlı bir fizik muayenesine ek olarak bazı tıbbi testlere de ihtiyaç vardır. Hem dilate hem de hipertrofik kardiyomiyopatinin teşhisinde radyografi ve kalp ultrasonu kullanılır.

 

Fiziksel Muayene

Bazı durumlarda, klinik öncesi (semptomların ortaya çıkmasından önce) dilate kardiyomiyopatisi olan köpeklere, sağlık durumları iyi göründüğü için şüpheli bir teşhis konulabilir.

Bununla birlikte, kapsamlı bir fizik muayene, belirtiler ortaya çıkmadan önce kardiyomiyopatiyi ortaya çıkarabilir veya aşağıdakiler gibi daha hafif semptomlardan bazılarını tespit edebilir:

  • Düşük dereceli bir kalp üfürümü (kalp atışları arasında anormal sesler) tespit edilebilir
  • Aritmi, üçüncü kalp sesi veya dörtnala kalp sesi mevcut olabilir
  • Ventriküler veya supraventriküler erken kasılmalar (sırasıyla ventriküllerin içinde ve ventriküllerin üstünde)
  • Akciğerlerde sıvı birikmesi ve tıkanıklık nedeniyle boğuk veya çatırtılı solunum sesleri
  • Kalbin arkasındaki damarlarda artan kan basıncı
  • Femoral nabızlar (uylukta) zayıf olabilir
  • Yavaş kılcal dolum süresi

 

Radyografi

Göğsün radyografik görüntülemesi (X-ışınları), kalp odacıklarının genişlemiş olup olmadığını ve akciğerlerde sıvı varlığını ortaya çıkarabilir.

Normal bir köpeğin kalbinin yandan çekilmiş radyografisi Köpeklerde kalp büyümesi Köpeklerde kardiyomiyopati Köpeklerde dilate kardiyomiyopati Köpeklerde kalp ömrünün uzaması

Normal bir köpeğin kalbinin yandan çekilmiş radyografisi
Köpeklerde kalp büyümesi Köpeklerde
kardiyomiyopati Köpeklerde
dilate kardiyomiyopati Köpeklerde
kalpte genişleme beklentisi
Kaynak: https://thepetauthority.wordpress.com/2012/03/04/canine-dilated-cardiomyopati-canine -kalp hastalığı/

 

DCM'li bir köpek kalbinin yandan alınan radyografisi Köpeklerde kalp büyümesi Köpeklerde kardiyomiyopati Köpeklerde dilate kardiyomiyopati Köpeklerde kalp büyümesi beklentisi-kopya

DCM’li bir köpek kalbinin yandan
genişlemiş kalp radyografisi Köpeklerde
kardiyomiyopati Köpeklerde
dilate kardiyomiyopati Köpeklerde
genişlemiş kalp yaşam beklentisi
Kaynak: https://thepetauthority.wordpress.com/2012/03/04/canine-dilated-cardiomyopati- köpek-kalp-hastalığı/

 

Ultrasonografi

Ekokardiyografi (kalbin ultrasonu) genellikle kardiyomiyopatinin kesin tanısı için ideal test olarak kabul edilir, çünkü kalp kasındaki fiziksel değişiklikleri karakterize eder. Bu test kalbin büyüklüğünü ve kasılma yeteneğini inceler. Dilate kardiyomiyopati mevcutsa, ekokardiyografi sol ventriküler ve sol atriyumun genişlediğini ve kasılma yeteneğinin düşük olduğunu ortaya çıkaracaktır.

Ekokardiyografi, dilate kardiyomiyopatiye yakalanma riski daha yüksek olan ırklarda dilate kardiyomiyopatinin erken tespiti için kullanılabilir.

 

Elektrokardiyogramlar (EKG’ler)

EKG, aritmiler veya atriyal fibrilasyon ve ventriküler taşikardi (kalbin hızlı atması) veya sol atriyum ve ventrikülde genişleme gibi kalbin elektriksel bozukluklarını gösterebilir.

 

Kan testleri

Basit bir kan testi (proBNB testi), kandaki peptit hormonu miktarını ölçerek hastalığın erken evrelerinde bir sorunu tespit edebilir. Bu hormon yalnızca köpeklerde genişleyen kalp kapasitesinin üzerine çıktığında salgılanır.

Birçok cinste taurin eksikliği kardiyomiyopatisini teşhis etmek için kan testleri de kullanılabilir.

 

Yaşam beklentisi

Ne yazık ki, köpeklerde genişlemiş kalp vakalarının çoğunda yaşam beklentisi zayıftır. Veterineriniz, teşhis anında hastalığın ilerleyişini dikkate alarak, köpeğinizin beklenen prognozu hakkında size tavsiyede bulunacaktır. Genel olarak yaşam beklentisi altı ila 24 ay arasındadır.

Çoğu Doberman Pinschers’ın durumu özellikle kötü. Geçmişte, kalp yetmezliği tanısı konulduktan sonraki sekiz hafta içinde hastaların yaklaşık %65’i ölüyordu; ancak günümüzde ilaç tedavisi hayatta kalma süresini altı aya kadar uzatabilmektedir.

Konjestif kalp yetmezliği genellikle köpeklerde kardiyomiyopatiden kaynaklanır ve uygun şekilde tedavi edilmelidir. Şiddetli kalp yetmezliği, özellikle de sol taraflı konjestif kalp yetmezliği olan köpekler, sağ taraflı konjestif kalp yetmezliğinin daha hafif belirtileri veya belirtileri olanlara göre daha kötü bir görünüme sahiptir.

Taurine duyarlı köpekler, konjestif kalp yetmezliği belirtileri azaldığında oldukça iyi bir görünüme sahiptir.

 

Kardiyomiyopati tedavisi

Köpeklerde dilate kardiyomiyopati tedavisi büyük ölçüde iki alana odaklanır: kalp kasının kasılma yeteneğini iyileştirmek için ilaç reçete etmek ve konjestif kalp yetmezliği ve kalp büyümesi semptomlarını tedavi etmek.

Aşağıdakiler gibi çeşitli ilaçlar reçete edilebilir:

  • ACE inhibitörleri kalpte kalp yetmezliğine yol açabilecek ilerleyici değişiklikleri yavaşlatır
  • Kalp kasılmasını artıran ve hızlı atmayı yavaşlatan çeşitli ilaçlar
  • Vazodilatörler, kan damarlarının genişlemesine neden olan ve kalbin kanı daha etkili bir şekilde pompalamasına yardımcı olan ilaçlar
  • Akciğerlerdeki sıvı birikimini kontrol etmek için diüretikler
  • Kan damarlarını genişleten ilaçlar

Ne yazık ki, köpeklerde dilate kardiyomiyopatinin geri dönüşü yoktur ve giderek kötüleşir, bu nedenle reçete edilen ilaçların sayısı ve gerekli dozajlar genellikle zamanla artacaktır. Bu ilaçlar, kusma, iştah azalması, ishal, elektrolit dengesizlikleri, depresyon ve böbrek hastalığını içerebilecek yan etkiler açısından dikkatli bir izleme gerektirir.

 

Sağlıklı bir kalbi destekleyen doğal tedaviler faydalı olabilir.

  • Omega-3 yağ asitleri (balık yağı)
  • Alıç meyvesi, kırmızı biber gibi otlar
  • Asetil L-karnitin, arginin, D-riboz ve ubikinol gibi takviyeler

Belirli bir amino asit veya enzim eksikliğinden kaynaklanan kardiyomiyopatiler, eksikliğin tersine çevrilmesiyle tedavi edilebilir; örneğin, taurin eksikliği, taurin takviyesiyle tedavi edilebilir. Bu tedavinin sonuçları dramatik olabilir ve sıklıkla diğer kalp ilaçlarına olan ihtiyacı ortadan kaldırır.

Dilate kardiyomiyopatinin takip tedavisi genellikle düzenli ilerleme kontrollerini gerektirir. Akciğer röntgeni, kan basıncı ölçümleri, EKG’ler ve biyokimyasal testler gibi klinik muayenelerin tümü, hastalığın ilerlemesini ölçmek için standart tanı araçlarıdır.

Ayrıca köpeğinizin tutumunu da izlemeniz ve zor nefes alma, öksürme, bayılma ve uyuşukluk gibi hastalığın dışa doğru nüksetme belirtilerine karşı dikkatli olmanız gerekecektir.

Köpek hastalıktan ciddi şekilde etkilenmediği sürece uzun süreli hastanede yatmaya gerek yoktur. Köpeklerde şiddetli kalp büyümesi vakalarında, veterineriniz, köpeğinizin yaşamını hayatının geri kalanında mümkün olduğunca konforlu hale getirebileceğiniz yollar konusunda size tavsiyelerde bulunabilir.

Doberman

 Doberman Pinschers gibi bazı büyük ırkların DCM’ye genetik yatkınlığı olduğu görülmektedir.

Genel Bakış

Kelimenin tam anlamıyla kalp kası hastalığı anlamına gelen ve köpeklerde kalbin büyümesine neden olan köpek kardiyomiyopatisi farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Semptomlar, erken aşamalarda hiç yoktan, bayılma ve halsizliğe, nefes almada zorluk ve ani ölüme kadar çeşitlilik gösterir. Neyse ki, veterinerler genellikle semptomları ortaya çıkmadan önce hastalığı teşhis edebiliyor ve semptomları kontrol altında tutmak için ilaç yazabiliyorlar.

Dilate kardiyomiyopati köpeklerde en sık görülen kardiyomiyopati türüdür. Bazı ırklar arasında oldukça yaygındır ve kalıtsal olduğu varsayılır. Büyük cins erkek köpeklerin bu duruma yakalanma olasılığı daha yüksektir ve bunu genellikle orta yaş sırasında veya sonrasında yaparlar.

Köpeklerde dilate kardiyomiyopati, kalp kasının düzgün şekilde kasılmaması ile karakterizedir. Zayıf kasılma, kalbin kanı yeterince pompalayamaması anlamına gelir; bu da dolaşımın zayıflamasına ve düzensiz kalp atış hızı ve kalp yetmezliği gibi diğer komplikasyonlara yol açar. Tedavi, kalp kasının kasılma yeteneğini geliştirmeye yönelik ilaçları ve kalp büyümesi ve konjestif kalp yetmezliği semptomlarını tedavi etmeyi içerir.

Orjinal metin https://bowwowinsurance.com.au/pet-care/diseases-conditions/cardiomyopathy/ adresinden ulaşabilirsiniz.

 

Daha fazla bilgi

https://www.msdvetmanual.com/dog-owners/heart-and-blood-vessel-disorders-of-dogs/acquired-heart-and-blood-vessel-disorders-in-dogs#v3201541

http://www.vetstreet.com/care/cardiomyopati-in-dogs-and-cats

https://www.petmd.com/dog/conditions/cardiovasküler/c_dg_cardiomyopati_dilated

https://wagwalking.com/sense/can-dogs-live-enlarged-hearts

http://mercola.fileburst.com/PDF/HealthyPets/DrBecker-HeartDiseaseDilatedCardiomyopati.pdf

https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2012/06/18/heart-disease-causes-of-dogs.aspx

https://www.petwave.com/Dogs/Health/Dilated-Cardiomyopati.aspx

https://thepetauthority.wordpress.com/2012/03/04/canine-dilated-cardiomyopati-canine-heart-disease

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.

× Destek