(+90) 533 4482057
info@naturelvet.com

Hasta bir yavru köpeği nasıl tespit edersiniz: 7 yaygın yavru köpek hastalığı

Temel bilgiler

  • Yavru köpekler hastalıklara karşı oldukça hassastırlar. Çoğu virüs ve hastalıkla savaşacak güçlü bir bağışıklık sistemleri henüz yoktur, bu da onları hastalanma riskleri yüksek bir gruba sokar.
  • Doğru teşhis için veterinerinize danışın — Yavru köpeğiniz hasta ise, veterineriniz durumunu teşhis edebilir ve bir tedavi planı hazırlayabilir.
  • Aşılar hastalıkları önlemede uzun bir yol kat eder — Bağışıklamalar, yeni köpeğinizde semptomları önlemenin veya azaltmanın en etkili yoludur.

Besleme , egzersiz ve eğitim arasında , bir köpek sahibi olmak birçok sorumluluk getirir. Ancak her şeyden önce, tüylü dostlarımızı sağlıklı tutmak en önemlisidir. Köpeğinizin, özellikle de genç bir yavrunun iyi hissetmediğini görmek korkutucu olabilir . 

Bağışıklık sistemleri tam olarak gelişmediğinden, yavru köpekler hastalıklara yakalanma konusunda yüksek risk altındadır . İyi haber şu ki, bir veteriner hekim yavru köpeğinizin hastalığının kökenine inebilir ve bir tedavi planı oluşturabilir. Yavru köpeğinizde dikkat etmeniz gereken en yaygın hastalıklardan bazıları şunlardır.

Hasta yavru köpeklerde sık görülen hastalıklar

Veterineriniz, hasta yavru köpeğinizi teşhis etmek için en yetkili kişidir, ancak bu, hangi belirtilere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenemeyeceğiniz anlamına gelmez. Yavru köpeğinizi mutlu ve sağlıklı tutmak için öğrenmeniz gereken en yaygın hastalıklardan bazıları şunlardır 

    1. Parvo (parvovirüs)

Teknik olarak köpek parvovirüsü veya CPV olarak adlandırılan parvo , yavru köpeklerde gastrointestinal sistemin astarına saldıran oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Virüs şiddetli dehidratasyona , düşük beyaz kan hücresi sayısına, kalp hasarına veya hatta ölüme neden olabilir. Yavru köpekler, enfekte bir köpekle veya dışkı , tasma , oyuncak , sandık veya kap gibi diğer kirli ortamlar veya eşyalarla etkileşime girerek parvoya yakalanabilir .

Yavru köpeklerde parvo belirtileri şunlardır: 

  • Kanlı ishal
  • Kusma
  • Anormal derecede yüksek veya düşük vücut sıcaklığı
  • İştahsızlık
  • Aşırı kilo kaybı
  • Letarji

Virüsün yok edilmesi zor olduğundan, parvo için en önemli tedavi önlem almaktır. Erken aşılama, virüse yakalanma riskini büyük ölçüde azaltır ve yavru köpeğinizin aşılarını güncel tutmak, bu ciddi hastalıktan kaçınmanın en etkili yoludur.

Yavru köpeğinizde parvo belirtileri varsa, özellikle ateş ve kanlı ishal varsa, veterinerinizle iletişime geçmeniz ve yavru köpeğinizi en kısa sürede test ettirmeniz hayati önem taşır. Parvo teşhisi konulursa, köpeğinizin susuz kalmaması ve daha fazla enfeksiyon ve komplikasyonun önlenmesi için muhtemelen hastaneye yatırılması gerekecektir.

    2. Kulübe öksürüğü

Yavru köpeğinizi pansiyona bırakmak seyahat ederken iyi bir seçenek olabilir ancak bazı sağlık riskleri de beraberinde getirir. Köpek bakımevlerinde ve köpek pansiyonlarında en sık yayılan hastalık kulübe öksürüğüdür . CDC’ye göre  , “dünya çapında köpeklerde en yaygın bulaşıcı solunum yolu hastalıklarından biri olarak kabul edilir” ve birbirlerine yakın köpeklerin havadaki damlacıkları yoluyla yayılır. Tedavi edilmezse, kulübe öksürüğü pnömoniye dönüşebilir ve yavru köpekler için ölümcül olabilir.

Kennel cough’ın başlıca belirtileri şunlardır:

  • Yüksek sesli, sürekli öksürük (bazen ters hapşırık gibi duyulur )
  • Letarji 
  • Ateş
  • İştah azalması 

Eğer yavru köpeğiniz bu hastalığa yakalandıysa, veterineriniz öksürüğün daha fazla soruna yol açmadan geçmesini sağlamak için gereken ilaçları yazabilir.

Kennel cough’a karşı tamamen koruma sağlamasa da, Bordetella aşısı hastalığın süresini ve semptomlarını önemli ölçüde azaltabilir. Birçok pansiyon ve kuaför, salgın riskini azaltmak için aşılanmamış köpekleri kabul etmez.

    3. Grip

Daha yaygın olarak “köpek gribi” olarak bilinen köpek gribi , havadaki damlacıklar ve kirli yüzeyler yoluyla bulaşan bulaşıcı bir hastalıktır. Nadir de olsa köpekler, grip hastalığını insanlarından da kapabilir.

Köpek gribinin belirtileri, ateş, öksürük, hapşırık ve burun akıntısı gibi çiflik öksürüğü belirtilerine çok benzerdir ve bu da ikisi arasında ayrım yapmayı zorlaştırır. Veterineriniz, köpeğinizin hangi hastalığı yaşadığını ve varsa doğru tedavi planını belirleyebilecektir.

Köpek gribinin doğrudan bir tedavisi olmasa da, semptomlar, yavru köpeğin bağışıklık sistemini güçlendirmeyi amaçlayan steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) , sıvılar ve antibiyotikler gibi destekleyici bakımla hafifletilebilir. Ayrıca, veterineriniz, gribi toplumunuzdaki diğer köpeklere yaymaktan kaçınmak için yavru köpeğinizi güvenli bir şekilde karantinaya alma konusunda size tavsiyelerde bulunabilir .

  4. Köpek distemperi

Köpek distemperi, solunum, gastrointestinal ve sinir sistemlerine saldıran oldukça bulaşıcı bir viral hastalıktır . Yavru köpeklerin bu hastalığa yakalanmasının üç ana yolu vardır:

  • Enfekte hayvanlarla temas. Distemper ile enfekte olan köpekler veya yaban hayatı (çakallar, rakunlar ve tilkiler dahil) virüsü temas ve paylaşılan yüzeyler yoluyla yayabilir.
  • Hava yoluyla maruz kalma. İnsanlardaki soğuk algınlığı gibi, virüs enfekte bir hayvanın hapşırması veya öksürmesiyle havadaki damlacıklar yoluyla geçer. Bu, en yaygın bulaşma yolu olarak kabul edilir.
  • Rahimde. Anneleri hamileyken enfekte olursa , yavrular plasenta yoluyla distemper hastalığına maruz kalabilir. Virüs ayrıca doğduktan sonra annelerinin sütüyle de geçebilir.

Sahiplerin dikkat etmesi gereken ilk distemper belirtisi gözlerden sulu, irin benzeri bir akıntıdır. Diğer belirtiler arasında ateş, öksürük, burun akıntısı, enerji eksikliği, iştahsızlık ve kusma bulunur. Şiddetli vakalarda köpekler ” dönmeye ” başlayabilir, istemsiz kas seğirmeleri , baş eğme , salya akıtma veya hatta nöbetler yaşayabilir.

Aşılama şeklinde önlem almak çok önemlidir. Köpeklerde distemper genellikle ölümcüldür ve hayatta kalan evcil hayvanlar bile kalıcı sinir sistemi hasarıyla karşı karşıya kalabilir. Şu anda yardımcı olabilecek bilinen bir ilaç olmadığından  Tedavi, daha fazla enfeksiyonun önlenmesine ve dehidratasyonun durumu daha da kötüleştirmemesine odaklanır.

    5. Gastroenterit

Gastroenterit, bir yavru köpeğin gastrointestinal sisteminin iltihaplanması veya tahrişi anlamına gelir. En yaygın nedenler arasında viral veya bakteriyel enfeksiyonlar, ilaca karşı olumsuz reaksiyonlar , gıda alerjileri , ülserler, zehirlenme ve pankreas , karaciğer ve böbreklerdeki hastalıklar bulunur.

Hasta köpek yavrularına sahip olan sahipler, gastroenteritin dört farklı hastalık türünü kapsayabilen genel bir terim olduğunu unutmamalıdır:

  • Akut gastroenterit. Semptomlar aniden ortaya çıktığında ve kendiliğinden geçtiğinde. Aşırı durumlarda, tedavi sağlanana kadar gastroenterit kötüleşecektir.
  • Hemorajik gastroenterit (HGE). Köpeğin ishalinde kan olduğunda. Bu genellikle daha küçük köpek ırklarında daha yaygındır .
  • Kronik gastroenterit . Haftalar, aylar hatta yıllar boyunca devam ettiğinde. Bu tip gastroenterit tipik olarak altta yatan uzun vadeli bir sağlık sorunuyla birlikte görülür.
  • Eozinofilik gastroenterit. Eozinofil adı verilen bir tür beyaz kan hücresinin neden olduğu  Bu durum genç köpeklerde daha yaygındır ancak Alman çoban köpeği ve Rottweiler gibi bazı ırklar da buna yatkındır.

Yavru köpeklerde gastroenterit belirtileri arasında köpüklü safra kusma , ishal, iştahsızlık, düşük enerji, kilo kaybı, hafif ateş ve mide bölgesinde hassasiyet bulunur. Veterinerinizin reçete ettiği tedavi, altta yatan nedene bağlıdır, ancak köpeğinizin iyileşmesine yardımcı olmak için tatsız diyetler , probiyotikler ve antibiyotikler kullanılabilir. Ayrıca, gastroenteritte dehidratasyon bir endişe kaynağı olduğundan, yavru köpeğinizin bol su içtiğinden emin olmak zorundasınız.

    6. İdrar yolu enfeksiyonu (İYE)

İdrar yolu enfeksiyonları (İYE), idrar yolunun bakteriyel enfeksiyonlarıdır. Bu durum sadece yavru köpeklerde değil, tüm köpeklerde oldukça yaygındır. Kaliforniya Üniversitesi, Davis’ten yapılan bir araştırma , köpeklerin %14’ünün yaşamları boyunca bir İYE geçirdiğini buldu. Neyse ki, tüm İYE’ler ciddi değildir veya önemli sıkıntıya neden olmaz. Bununla birlikte, sahipler semptomların daha da kötüleşmesini önlemek için farkında olmalıdır.

İdrar yolu enfeksiyonlarını, tam olarak tuvalet eğitimi almamış yavru köpeklerde tespit etmek özellikle zor olabilir , çünkü enfeksiyonun başlıca belirtilerinden biri evde idrar yapmaktır. İdrar yolu enfeksiyonunun diğer belirtileri arasında kanlı veya bulanık idrar, genital bölgelerin sık sık yalanması ve ateş bulunur.

Yavru köpeğinizin idrar yolu enfeksiyonu olduğundan endişeleniyorsanız, veterineriniz benzersiz vakaları için ilaç gerekip gerekmediği konusunda tavsiyede bulunacaktır. Enfeksiyonu tedavi etmeye ve önlemeye yardımcı olmak için, köpeğinizin bol su içtiğinden, genital bölgelerinin iyi temizlendiğinden ve dışarı çıkıp işlerini yapması için bolca fırsata sahip olduğundan emin olun.

    7. Leptospiroz

Köpekler, kediler ve hatta insanlar bile leptospiroz riski altındadır  , bir yavru köpeğin kan dolaşımı yoluyla yayılabilen bir bakteriyel enfeksiyon. Yavru köpeğiniz enfekte su , çamur veya idrarla doğrudan temas ettiğinde bulaşır. Bu, yaban hayatının bol olduğu ormanlık alanlarda en yaygın olanıdır. Enfeksiyon, çocuklar da dahil olmak üzere hayvanlardan insanlara geçebilir. Zoonoz bir hastalıktır.

Leptospirozun belirtileri şunlardır: 

  • Ani ateş
  • Titreme
  • Kas zayıflığı veya ağrısı
  • Kırmızı diş etleri
  • Kusma
  • Sarılık. 

Enfeksiyonun her türünü hedeflemese de lepto aşısı, köpeğinizi bu durumdan korumanın en iyi yoludur.

Yavru köpeğinizin leptospiroz olduğundan şüpheleniyorsanız, kendinizi enfekte etmemek için koruyucu eldivenlerle tutmalısınız. Veterineriniz muhtemelen yavru köpeğinizin leptospiroz olup olmadığını belirlemek için kimyasal bir kan testi veya idrar tahlili yapacaktır. Eğer öyleyse, susuz kalmasını önlemek için bir sıvı tedavisi uygulanabilir. 

Yavru köpeğinizin benzersiz durumuna bağlı olarak, diğer tedaviler arasında antibiyotikler, mide bulantısı ilaçları , kan nakli veya sindirime yardımcı olmak için bir tüp yer alabilir. Ailenizin veya evdeki diğer üyelerin de enfekte olmadıklarından emin olmak için test yaptırmaları gerekecektir.

Yavru köpeğinizin hasta olmasının diğer nedenleri

Yavru köpekler yaramazlık yapmayı severler, bu yüzden yaşadıkları semptomların mutlaka altta yatan bir hastalığın sonucu olması gerekmez. Bunun yerine, yavru köpeğinizin iyi hissetmemesine katkıda bulunabilecek diğer faktörlere bakın.

  • Altta yatan koşullar. Semptomlar gösteren yavrular, genetik, kötü üreme uygulamaları veya geçmiş travmalar nedeniyle ortaya çıkan altta yatan bir sağlık sorunu yaşıyor olabilir. Yavruların yatkın olduğu sağlık sorunları arasında kalça displazisi , göz kataraktı , sağırlık ve şişkinlik bulunur .
  • Yaralanma. Yavrular yetişkin köpeklere göre daha yoğun bir şekilde acı çekerler. Düşmüş veya daha büyük bir hayvanla fiziksel bir kavgaya girmiş olsunlar, küçük yapıları onları büyük miktarda travmaya hazırlar. Yavru köpeğiniz bir olaydan sonra topallama veya nefes almada zorluk gibi fiziksel acı belirtileri gösteriyorsa , derhal veteriner hekime başvurunuz.
  • Yabancı nesneler. Yavru köpeğiniz olmaması gereken bir nesneyi yuttuysa, bu durum kusma, şişkinlik ve karın ağrısı gibi semptomlara yol açan bağırsak tıkanıklığına yol açabilir . Sorun daha da kötüleşmeden önce acil veteriner hekime ihtiyaç vardır.
  • Zehirlenme. Yabancı cisimlere ek olarak, yavru köpekler ve yetişkin köpekler için tehlikeli olduğu düşünülen üzüm ve çikolata gibi ” insan yiyecekleri ” konusunda da dikkatli olmalısınız . Yavru köpeğinizin zehirli bir şey yediğini düşünüyorsanız, hemen evcil hayvan zehirlenme kontrolünü arayın veya bir veteriner randevusu ayarlayın. Kemirgen öldürücüler köpekler için ölümcül olabilir ve acil bir durum olarak ele alınmalıdır.

Bu bilgiler bilinçlendirme amaçlıdır. Daha fazla bilgiyi veteriner hekiminizden alabilirsiniz.

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

× Destek