(+90) 533 4482057
info@naturelvet.com

Toprak Bazlı Probiyotiklerin Köpekler İçin Faydaları

Bağırsak sağlığının önemi iyi bilinir hale geliyor, bu nedenle birçok veteriner bu günlerde köpekler için probiyotik önermektedir. Bu, ezici bir probiyotik takviyesi seçeneği olduğu anlamına gelir.

Ancak diğer ürünlerde bulamayacağınız bazı benzersiz yeteneklere sahip bir tür probiyotik var… ve bu toprak bazlı probiyotikler . Bu tür probiyotik, toprak bazlı organizmalardan yapılır. Ve köpekler için toprak bazlı probiyotikler, bazı özel sağlık sorunlarına yardımcı olabilir.

Toprak Bazlı Probiyotikler Nelerdir?

Toprak bazlı probiyotikler, toprak bazlı organizmalardan (SBO’lar) yapılır. Bunlar toprakta ve suda doğal olarak bulunan bakteri organizmalarıdır. SBO’lar organik materyali parçalayarak bitkileri desteklemeye yardımcı olur. Ve patojenlerle savaşırlar ve bitki ve hayvanların gelişmesine yardımcı olacak vitaminler sağlarlar.

Bu organizmalar bir zamanlar yediğimiz yemeğin doğal bir parçasıydı. Sebzeler sağlıklı toprakta büyüdü ve yenmeden önce temizlenmedi. Et pişirmeden önce yıkanmadı. Bu yüzden yemeklerimizde sağlıklı SBO’lar var. Yediğimiz bakteriler, bağırsaklarımızdaki iyi bakterileri desteklemeye yardımcı oldu. Bu da vücudumuzun hastalığa direnmesine yardımcı oldu.

Ancak modern çiftçilik tüm bunları değiştirdi. Bu günlerde, SBO’lar ekin kimyasalları ve herbisitler, gıda işleme ve pastörizasyon tarafından yok edilmektedir. Tarımsal gıda endüstrisi, gıdalarımızı sterilize etmeye o kadar odaklandı ki, bu sağlıklı “kir” modern diyetlerden çıktı. Ve bu, köpeğiniz için de aynı derecede doğrudur.

Köpekler kirlenmeyi severler… yuvarlanıp çamuru kazarlar, pis su birikintilerinden su içerler… hatta pislik yerler . Belki de içgüdüleri onlara pisliğin onlar için iyi olduğunu söylüyordur. Ve haklılar! Bahçeyle uğraşan insanlar ve toprakta oynayan çocuklar genellikle ellerini dezenfekte eden, mikrop fobisi olan muadillerinden daha sağlıklıdır. Bu nedenle, köpeğinizin biraz kazma ve yuvarlanma yapmasına izin vermek harikadır. Ama ona aynı faydaları sağlamanın başka bir yolu var.

İyi haber şu ki…köpeğinizi toprak bazlı probiyotiklerle besleyerek bu kayıp organizmaları değiştirebilirsiniz. Köpeğinizin sağlığında hayati bir rol oynarlar.

Toprak bazlı probiyotiklerde en yaygın bakteri Bacillus türleridir. Bacillus suşlarının hem insan hem de hayvan mikrobiyomlarını desteklediği gösterilmiştir. 

Köpeklerin Toprak Bazlı Probiyotiklere İhtiyaç Duymasının Başlıca Nedenleri

İşte köpeğinizin diyetine toprak bazlı probiyotikler (SBO’lar) eklemek için en önemli 10 neden.

#1 Sağlıklı Bağırsakları Destekleyin

Bağırsak sağlığı, herkesin sağlık planının en üstünde yer almalıdır. Bu senin köpeğin için de aynı. SBO’lar, köpeğinizin mikrobiyomu için güçlü destek sağlar … bağırsaklarında yaşayan faydalı bakteri popülasyonu. Toprak bazlı probiyotikleri beslemek, köpeğinizin bağırsağında güçlü bakteri kolonileri oluşturmaya yardımcı olur. Köpeğinizin bağışıklık sisteminin yaklaşık %90’ı bağırsaklarında yaşar. Yani bu koloniler, köpeğinizin bağışıklık sisteminin temelidir ve onu hastalıklardan korur.

Yararlı bakteriler “kötü” bakterileri, virüsleri ve diğer istilacıları kontrol eder . Köpeğinizin karnındaki fedailer gibidirler… kabadayıların partiye katılmasını engellerler.

#2 SIBO’yu Yönetin

Toprak bazlı probiyotikler, SIBO (ince bağırsakta aşırı bakteri üremesi) gibi durumları yönetmek için idealdir . SIBO ile bakteriler, köpeğiniz için sindirim sorunlarına neden olabilecekleri ince bağırsağa yayılır. Diğer probiyotik türleri SIBO’yu daha da kötüleştirir çünkü ince bağırsaktaki bakterileri besleyerek çoğalmalarına yardımcı olurlar.

SBO’lar spor oluşturan bakterilerdir. Onları hemen hemen her ortamda koruyan tohum benzeri bir kabuğa sahiptirler. (Bilim adamları, Bacillus subtilis’in  uzayda 6 yıla kadar hayatta kalabileceğini bile keşfettiler !) Bu koruyucu kabuk, SBO’ların kolona güvenli bir şekilde ulaşana kadar yolculuklarında hayatta kalmalarına yardımcı olur. Böylece köpeğinizin ince bağırsağında bulunan bakterileri beslemezler.

Bu, toprak bazlı probiyotikleri , köpeğinizde SIBO’yu etkili bir şekilde yönetebilen tek probiyotik yapar .

#3 Beyin Sağlığını Destekleyin

Bağırsaklar genellikle ikinci beyin olarak tanımlanır, çünkü bağırsak sağlığının beyin sağlığı üzerinde böyle bir etkisi vardır. Çalışmalar bu bağlantıyı kanıtlıyor… ve hassas bağırsak sendromu gibi kronik rahatsızlıkları olan kişilerin genellikle depresyon veya anksiyete yaşamasının nedeni budur. Ve şimdi araştırmalar, Bacillus  türlerinin sağlıklı beyin fonksiyonlarını desteklemek için norepinefrin ve dopamin üretebildiğini doğruluyor.

Bu nedenle, köpeğinizin bağırsağını toprak bazlı probiyotiklerle desteklemek, davranışına da yardımcı olabilir.

#4 Bağışıklık Sistemini Güçlendirin

Artık toprak bazlı probiyotiklerin köpeğinizin mikrobiyomunu dengeleyerek bağışıklık sistemini güçlendirdiğini biliyorsunuz. Ancak toprak bazlı probiyotiklerdeki Bacillus türleri, bağışıklık sisteminde özellikle önemli roller oynar. Bacillus suşları bazı değerli özelliklere sahiptir, örneğin…

  • Güçlü antibakteriyel etki
  • Hücre hasarını onarmak için güçlü antioksidan etkiler
  • Bağışıklık hücresi düzenleyicileri

Toprak bazlı probiyotikleri beslemek ayrıca bağışıklık sisteminin antikor oluşturmasına yardımcı olur. Çalışmalar, toprak bazlı probiyotiklerin, köpeğinizin bağırsak astarını koruyan onarım yollarına yardımcı olan immünoglobulin A (IgA) üretimini artırdığını göstermektedir. Hayvancılık endüstrisinde, Bacillus’un bağırsak mukoza yapısını ve sıkı bağlantıları iyileştirerek domuzların bağışıklık fonksiyonunu artırabildiğini bile bulmuşlardır. Bu nedenle toprak bazlı probiyotikler, bağışıklığa zarar veren sızdıran bağırsağı önlemeye yardımcı olabilir.

Toprak bazlı probiyotikler, köpeğinize herhangi bir antibiyotik veya aşı verdiyseniz özellikle yararlıdır. Seyahat veya rekabet gibi stresli zamanlarda da SBO’ları beslemelisiniz.

#5 Süper Böceklerle Savaşın

Köpeğiniz bir enfeksiyon kaparsa, veterineriniz muhtemelen antibiyotik yazacaktır. Ancak bu ilaçlar, iyi adamlar da dahil olmak üzere vücuttaki tüm bakterileri yok eder. Bu, köpeğinizin bağışıklık sistemini zayıflatarak mikrobiyomdaki bakteri dengesini bozar. Bu nedenle, köpeğiniz antibiyotik aldıysa, başka hastalıklar için risk altında olacaktır.

Ama iyi haberler var. Bu durumlarda antibiyotik kullanmaktan kaçınabilirsiniz… çünkü araştırmalar Bacillus suşlarının ishale karşı etkili olabileceğini gösteriyor… C. difficile gibi süper mikroplardan bile . Ve unutmayın… aynı zamanda kötü bağırsak bakterilerini öldürürken iyi bağırsak bakterilerini de güçlendirirler.

#6 Antibiyotik Hasarını Azaltın

Köpeğinize herhangi bir nedenle antibiyotik vermeniz gerekiyorsa, bağırsaklarını korumak için Bacillus gibi toprak bazlı probiyotikler en iyi probiyotik seçimidir. Bunun nedeni, Bacillus sporlarının onları antibiyotik hasarından korumasıdır. Böylece onları antibiyotiklerle aynı anda köpeğinize verebilirsiniz … Endişelenmeden antibiyotikler ve probiyotikler birbirini etkiler.

#7 Mayayı Yönetin

SBO’lar, aşırı maya büyümesinden muzdarip köpeklere yardımcı olabilir . Maya genellikle tüm iyi bakterileri yok eden geçmiş aşılardan ve antibiyotiklerden kaynaklanır. Bu nedenle, köpeğinizde maya ile mücadele ediyorsanız, SBO’ları beslemek bu dengeyi geri kazanmanıza yardımcı olabilir.

#8 Hücre Onarımı İçin Antioksidan

Bacillus’un antioksidan desteği, köpeğinizin vücudunun oksidasyondan kaynaklanan hücre hasarıyla savaşmasına yardımcı olur. Oksidasyon, köpeğinizin metabolizmasının normal bir parçasıdır… ama kontrol edilmesi gerekir.

Oksidasyon, köpeğinizdeki hasarlı hücrelerin serbest radikaller oluşturmasına neden olur. Serbest radikaller, diğer hücrelerden çalmaya çalıştıkları bir molekülü eksik olan hücrelerdir. Bu, daha fazla hasarlı hücreye yol açabilir ve hatta köpeğinizin DNA’sına zarar verebilir. Çevresel toksinler de oksidasyonun etkilerini artırabilir.

Oksidasyon erken yaşlanmaya ve zayıflamış bir bağışıklık sistemine yol açar. Ancak SBO’lar hasarlı hücrelerin onarılmasına yardımcı olabilir. Araştırmalar, belirli Bacillus suşlarının bağırsak dokusu onarımını ve antioksidan aktiviteyi destekleyebileceğini bulmuştur .

#9 İltihabı Kontrol Etme

Toprak bazlı probiyotikler iltihaplanmaya karşı güçlü araçlardır.

Enflamasyon, vücudun iyileşmesine yardımcı olan normal bir tepkidir… ancak kronikleştiğinde köpeğiniz için uzun vadeli sağlık sorunlarına neden olabilir. Çoğu hastalık kronik inflamasyondan kaynaklanır. Köpeğinizin vücudunun herhangi bir yerinde kronik iltihaplanma varsa, bu onu otoimmün hastalık veya kanser gibi sorunlar için risk altına sokar. SBO’lar, köpeğinizin iltihaplanma düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olabilir.

Araştırmalar, Bacillus suşlarının farelerde romatoid artriti önleyebildiğini ve yönetebildiğini göstermektedir . Bacillus, bir çalışmada proinflamatuar bağışıklık hücrelerinin üretimini önemli ölçüde azalttı. Bu, SBO’ların vücudun stres tetikleyicilerine aşırı tepki vermesini önlediği ve aşırı iltihaplanma olmadan iyileşmesine izin verdiği anlamına gelir.

Köpeklerde en yaygın kronik inflamatuar sorunlardan bazıları şunlardır:

  • alerjiler
  • Sızdıran bağırsak
  • Enflamatuar barsak hastalığı
  • Otoimmün hastalıklar

Toprak bazlı organizmaları düzenli olarak beslemek, köpeğinizin iltihaplanmasını ve rahatsızlığını azaltmaya yardımcı olabilir.

PRO İPUCU
Prebiyotik eklemek, köpeğinizin bağırsağını iyileştirmek için daha da fazla destek sunar. Prebiyotikler, probiyotikleri en iyi performanslarını gösterebilmeleri için besler. Her ikisini de beslemek, köpeğinizin SBO’larından maksimum faydayı elde etmesini sağlar.

İLGİLİ: Köpekler İçin 6 Doğal Prebiyotik: Probiyotikler Neden Yeterli Değil!

#10 Kanserle Savaşmaya Yardım Edin

Toprak bazlı probiyotiklerin bağışıklık sistemini güçlendiren ve iltihap önleyici etkileri, köpeğinizin kansere karşı korunmasına yardımcı olur. Ancak kanser hücreleriyle başka şekillerde de savaşabilirler.

Araştırmacılar birçok Bacillus suşunda kanser önleyici etkiler bulmuşlardır . Bir çalışma, yeni Bacillus suşlarının yumurtalık ve kolorektal kanser hücrelerini inhibe ettiğini gösterdi … Bacillus bakterilerinin birkaç kanser türüne karşı umut verici antikanser ajanlar olduğunu öne sürüyor.

Bacillus probiyotikleri, surfaktin benzeri bir bileşik salgılar. Sürfaktin, kanser önleyici aktiviteye sahip bir lipopeptittir. Bacillus subtilis ayrıca insan meme kanseri hücrelerinin büyümesini de engelleyebilir. Toprak bazlı probiyotiklerin aynı zamanda verilen diğer nutrasötiklerin faydalarını iyileştirdiği de gösterilmiştir. Bu, köpeğinizin tüm kanser takviyelerinden en iyi şekilde yararlanacağı anlamına gelir.

Köpeğiniz İçin Toprak Bazlı Probiyotikler Satın Alın

Köpekler için toprak bazlı probiyotikleri perakende mağazalarda ve internette bulmak daha kolay hale geliyor . Sadece satın almadan önce ürün içindeki malzemeleri gözden geçirdiğinizden emin olun. Ek dolgu maddesi içermeyen organik kaynaklı içerikler aramak isteyeceksiniz.

Ve gelişmelerine yardımcı olmak için probiyotikleri besleyen prebiyotiklerin gücünü unutmayın. Aslında, bir çalışmada Bacillus coagulans ile verilen prebiyotiklerin inflamatuar barsak hastalıklarında inflamasyonu azaltmaya yardımcı olduğu bulunmuştur. Karışımda prebiyotikler içeren bir ürün arayın.

Yazının orjinal metni: https://www.dogsnaturallymagazine.com/soil-based-probiotics-for-dogs/

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

× Destek