(+90) 533 4482057
info@naturelvet.com

Köpeğinizin Sülforafana İhtiyaç Duymasının 3 Nedeni

Eğer bir köpeğiniz varsa, ciddi bir köpek anneliği pratiği yapmanın zamanı geldi. Çünkü “sebzeni ye” sadece insanlara mahsus değil…

Purdue Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, sebzelerini haftada üç kez veya daha fazla yiyen köpeklerin kanser riskinde %90’lık çok büyük bir azalma olduğunu buldu (1). Ancak kanser riski ve kronik iltihaplanma söz konusu olduğunda, diğer tüm sebzeleri gölgede bırakan bir grup sebze olabilir: turpgiller.

Turpgillerden sebzeler, kanser araştırmacılarını heyecanlandıran özel bir küçük bitkisel besin açısından zengindir: sülforafan. O halde gelin köpekler için sülforafana bir göz atalım…

Turpgillerden Sebzeler Nelerdir?

Turpgillerden sebzeler sebze dünyasının eşsiz oyuncularıdır. Onlar içerir:

  • Çin lahanası
  • Brokoli
  • Brüksel lahanası
  • Lahana
  • Karnabahar
  • Kara lahana
  • Lahana
  • Rutabaga/şalgam

Tüm turpgiller sebzeleri C, E, K vitaminleri ve folat dahil olmak üzere besin açısından zengindir ve iyi bir mineral kaynağıdır. Ayrıca karotenoidler adı verilen ve kendi başlarına bağışıklık sistemini güçlendiren sağlıklı bitkisel besinler de içerirler.

Ancak turpgillerden oluşan sebzenin en büyük şöhret iddiası, sülforafan (veya SFN) adı verilen bir bileşiktir. Sulforaphane , kronik inflamasyonu azaltma ve kanserle savaşma konusundaki güçlü yeteneği nedeniyle araştırmacıların büyük ilgisini çekmiştir (2).

Sülforafan Nedir?

Tüm turpgiller sebzeleri glukozinolat adı verilen kükürt içeren bileşikler açısından zengindir (3). Bunlar köpeğiniz için fazla bir şey yapmaz, ancak çiğnendiklerinde, doğrandıklarında veya sindirildiklerinde glukozinolatlar izotiyosiyanatlara dönüştürülür.

İzotiyosiyanatlar, turpgillerden sebzelerdeki “aktif maddedir”; bunlar güçlü anti-kanser ve antiinflamatuar faydalara sahiptir. Hepsi sağlığı geliştiren özelliklere sahip birkaç farklı izotiyosiyanat türü vardır.

Tüm izotiyosiyanatların en güçlüsü sülforafandır. Sülforafan bilim insanları tarafından izole edildi ve oldukça etkileyici kanıtlar taşıyor.

Genel olarak sülforafan, köpeğinizdeki iltihabı azaltan Nrf2 yolunun (4) en güçlü aktivatörüdür . Ama bu aşırı basitleştirilmiş…

Sülforafanın köpeğinizin yeni en iyi arkadaşı olabileceğine bir göz atalım…

Sülforafanın Köpekler İçin En Önemli 3 Faydası

Köpeğiniz için sülforafanı düşünmenin birçok nedeni vardır. Ağrıyı azaltmaya (5), yaşlanmayı yavaşlatmaya ve kalbi desteklemeye (6) yardımcı olabilir . Ama ben 3 büyük faydaya odaklanmak istiyorum…

1. Sülforafan Kanserle Savaşır

Bu sürpriz olmamalı. İnsan çalışmaları, turpgillerden sebze yemenin kanser riskini azalttığını göstermektedir (7). Hayvan çalışmalarında (8) sülforafanın şunları sağladığı gösterilmiştir:

  • Hücrelerin hasara karşı korunmasına yardımcı olun
  • Kanser hücresi ölümünü teşvik edin (apoptoz)
  • Tümör kan damarı oluşumunu engeller
  • Metastazı inhibe et
  • Kanserojenleri etkisiz hale getirin

Sülforafanın kanser önleyici etkileri esas olarak bir HDAC inhibitörü olması (4) ve DNA metiltransferazları inhibe etmesinden kaynaklanmaktadır .

Hem HDAC (veya histon deasetilaz) hem de metiltransferazlar, DNA transkripsiyonunda rol oynayan enzim gruplarıdır. Bu enzim gruplarının inhibe edilmesi, özel tümör baskılayıcı genlerin eksprese edilmesi yoluyla köpeğinizin DNA’sının korunmasına yardımcı olur .

Peki bu kanserli köpekler için ne anlama geliyor?

Oregon Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacılar köpeklere sülforafanın en zengin besin kaynağı olan brokoli filizi tozunu verdi. Sülforafanın köpeklerde insanlarla aynı sindirilebilirliğe sahip olduğunu ve ayrıca HDAC aktivitesinde daha iyi bir azalma gördüklerini buldular (9).

İLGİLİ: Köpeklerde kanser: Bu en iyi ev ilaçları ile mücadele edin…

2. Sülforafan Karaciğeri Detoksifiye Eder

Köpeğiniz her gün toksinlere maruz kalır. Yemeğinde, suyunda ve hatta soluduğu havadalar. Bu toksin birikimi son derece iltihaplıdır… ve eğer bu iltihaplanma kontrol edilmezse, köpeğinizin hücrelerine zarar verir veya onları öldürür. Ve sonunda oluşturdukları organlar. Köpeğinizin karaciğerinin olmasının bir nedeni de budur. Görevi vücuttan inflamatuar toksinlerin atılmasına yardımcı olmaktır.

Çoğu toksin (ve kanserojen) yağda çözünür. Yani karaciğerin bunları iki adımda dönüştürmesi gerekiyor.

Faz I detoksifikasyon, vücuttan atılacak toksinleri suda daha çözünür hale getirerek hazırlamak için enzimler kullanır. Sorun şu ki, toksinler orijinallerinden çok daha toksik bileşiklere dönüştürülüyor .

Detoksun ikinci kısmı olan Aşama II planlandığı gibi giderse bu bir sorun değildir. Toksinler tamamen suda çözünür hale getirilecek ve vücuttan atılmak üzere safra kesesine ve böbreklere geçecektir.

Ancak Faz II detoksifikasyon devam etmezse, yeni tuhaf toksinler köpeğinize zarar verebilir.

Sülforafan, faz II karaciğer detoksifikasyonunun güçlü bir aktivatörüdür (10). Ayrıca köpeğinizin hücrelerini kanserojenlerin ve inflamatuar toksinlerin neden olduğu DNA hasarından koruyan enzimleri de aktive eder.

Karaciğer sağlığı söz konusu olduğunda sülforafan en iyi yarışmacılardan biridir.

3. Sülforafan Güçlü Bir Antioksidandır

Sülforafanın Nrf2 yolunun güçlü bir aktivatörü olduğundan bahsetmiştim (4). Nrf2, köpeğinizin her hücresinde yaşayan bir proteindir. Aktive edildiğinde, antioksidan enzimleri aktive ederek tüm vücutta kritik anti-inflamatuar ve antioksidan eylemleri tetikler. En önemlilerinden biri glutatyondur.

Birçok antioksidan Nrf2 ve glutatyon aktivitesini artıracaktır… ancak sülforafanı diğerlerinden ayıran şey onun güçlü bir Nrf2 aktivatörü olmasıdır.

Yüce yaban mersini gibi , sülforafan da kan-beyin bariyerini geçebilir ve beyindeki antioksidan aktiviteyi artırabilir (11 ) . Ve tabii ki sülforafan karaciğerdeki antioksidan aktiviteyi arttırır. Ve bu sadece in vitro çalışmalarla değil, hayvanlarda ve insanlarda da gösterilmiştir.

Tamam, eğer köpeğinizin hayatında daha fazla sülforafana ihtiyaç duyduğuna ikna olduysanız, o zaman okumaya devam etmek isteyeceksiniz… çünkü köpekler için sülforafan hakkında bilmeniz gereken birkaç şey daha var.

Bonus: Sülforafan ve Sağlıklı Bağırsaklar

Johns Hopkins’teki araştırmacılar, günlük brokoli filizi porsiyonunun insanlarda Helicobacter pylori’ye karşı koruma sağladığını buldu (12 ) . H. Pylori ülserlere, bağırsak iltihabına ve sindirim sistemi kanserlerine neden olabilir.

Denekler filizleri yemeyi bıraktıktan sonra H. Pylori işaretleri orijinal seviyelerine geri döndü. Yani sülforafan bazı zararlı bakterilere karşı güçlü bir savunmadır .

Sülforafan ve Mirosinaz

Sülforafan, glukorafanin adı verilen bir öncü glukozinolattan türetilir. Köpeğinizin kullanabilmesi için sülforafanın glukorafaninden salınması gerekir. Bu, glukorafanin, turpgillerden sebzelerde de bulunan, mirosinaz adı verilen bir enzimle karıştırıldığında meydana gelir.

Turpgillerden sebzelerde mirosinaz ve glukorafanin ayrı tutulur. Ancak brokoli veya Brüksel lahanası çiğnendiğinde veya zarar gördüğünde mirosinaz salınır ve sülforafan üretilebilir. Bağırsak bakterileri ayrıca sülforafanı dönüştürebilen birkaç enzim de üretir, ancak çok fazla değildir.

Sülforafan yapmak için mirosinazın gerekli olduğunu bilmek önemlidir çünkü satın alabileceğiniz ve mirosinaz içermeyen birçok sülforafan ürünü vardır. Bu nedenle, köpeğinize bir sülforafan takviyesi satın almak istiyorsanız, bunun aynı zamanda sülforafanın köpeğiniz için biyolojik olarak kullanılabilir hale getirilmesi için ihtiyaç duyduğu enzimleri de içerdiğinden emin olun.

Köpekler İçin Sülforafan Dozu

Köpeğinize ne kadar sülforafan vermelisiniz ve ne sıklıkla?

Hayvan çalışmaları sülforafanın 0,1-0,5 mg/kg düzeyinde biyoaktif olduğunu göstermektedir . Yani eğer bir besin takviyesi veriyorsanız, köpeğiniz için tahmini doz şu şekilde olacaktır:

5 – 25 pound: 1 – 5 mg
25 – 50 pound: 5 – 10 mg
50 – 100 pound: 10 – 20 mg

Tek bir porsiyon sülforafan, 24 saat (8 ) sonra köpeğinizin vücudunu terk etme eğilimindedir , bu nedenle onu her gün beslediğinizden emin olun.

Elbette köpeğiniz sülforafan ihtiyacını turpgillerden de alabilir. Ancak sadece küçük bir miktar içerirler. Isı mirosinazı yok ettiğinden çiğ olarak beslenmeleri veya 158 Fahrenheit derecenin altında buharda pişirilmeleri gerekir (13) Bu, dondurulmuş brokoli ve turpgillerden uzak durmak anlamına gelir çünkü bunlar genellikle dondurulmadan önce beyazlatılır.

Turpgillerden oluşan sebzelerin çok fazla sülforafan içermemesi, onları köpeğinize vermemeniz gerektiği anlamına gelmez. Köpeğinizin sağlığına fayda sağlayan birçok sağlıklı fitokimyasal içerirler.

Turpgillerden Sebzelerin Hazırlanması

Turpgillerden olan sebzelerin çoğu makul miktarda sülforafan ve mirosinaz içerirken, en yüksek konsantrasyon brokolide bulunur. İşte sebzelerden en fazla sülforafanı nasıl elde edebileceğiniz:

  • Brokoliyi veya sebzeleri küçük parçalar halinde doğrayın.
  • 5 dakika bekletin. Bu, mirosinazın sülforafan yapmaya başlamasını sağlar.
  • Sebzeleri buharda pişirmek istiyorsanız,  3 dakikadan fazla buharda pişirmeyin  ve sıcaklığı 155 Fahrenheit derecenin (14) altında tutun.

Brokoli Filizleri

En iyi sülforafan ve mirosinaz kaynağı brokoli filizleridir . Bitki ne kadar gençse, sülforafan içeriği de o kadar fazla olur… Bitkiler büyüdükçe sülforafanı diğer izotiyosiyanatlara dönüştürürler. Yani brokoli filizleri, olgun brokoli bitkilerinden neredeyse 100 kat daha fazla sülforafan içerebilir (15).

Sülforafan çalışmalarının hepsinin brokoli filizleri üzerinde yapıldığını belirtmek de önemlidir… Diğer sebzelerin sülforafan ve mirosinaz açısından zengin olduğunu varsayabiliriz, ancak brokoli filizlerinin vücutta olumlu değişiklikler yapmaya yetecek kadar sülforafan üretebildiklerini gösteren düzinelerce araştırma çalışması vardır. .

Böylece pahalı sülforafan özlerini atlayabilir ve köpeğinizi bunun yerine brokoli filizi veya brokoli filizi tozu ile besleyebilirsiniz.

DNM ÖNERİYOR: Four Leaf Rover, bağışıklığı güçlendiren fermente yeşillikler ile en zengin sülforafan kaynağı olan brokoli filizi tozunun bir karışımı olan Green Rover’ı sunar. Green Rover’ı Şimdi Satın Alın >>

Köpeğiniz Ne Kadar Yemeli?

Bir ons brokoli filizi yaklaşık 73 mg sülforafan içerir. Bir ons yaklaşık yarım bardak olacaktır, bu nedenle köpeğinizin iyi miktarda sülforafan elde etmesi için bir tutamdan yarım bardağa kadar herhangi bir yere ihtiyacı olacaktır.

Brokoli filizi tozu veriyorsanız, dondurularak kurutulduğundan emin olun … daha önce de belirtildiği gibi, ısı, mirosinazı tahrip edebilir. Ortalama olarak köpeğinizin aşağıdakilere ihtiyacı olacaktır:

5 – 10 kg: 250 mg
10 – 20 kg: 500 mg
20 – 40 kg: 1.000 mg

Turpgillerden Sebzeler ve Tiroid

Turpgillerden oluşan sebzelerin köpeğinizin tiroidine ve iyotu nasıl kullandığına müdahale edebileceği söylenmiş olabilir. Turpgillerden oluşan sebzelerin “guatrojenik” olduğu, yani tiroid bezinin büyümesine neden olabileceği ve bunun da onun fonksiyonuna müdahale edebileceği doğrudur.

Hemopet’ten Dr. Jean Dodds şunu iddia ediyor: “Dikkatli olmak akıllıca bir davranıştır ancak bu durumda antioksidan ve K Vitamini yararları kesinlikle risklerden daha ağır basmaktadır. Bu yeşil yapraklı sebzelerin guatrojenik özellikleri çok azdır ve ölçülü olarak beslenirlerse endişeye neden olmamalıdır.”

Yani köpeğinizin tiroid sorunları olsa bile brokoli filizleri konusunda endişelenmenize gerek yok … Fareler üzerinde yapılan araştırmalar brokoli filizlerinin tiroid hasarına ve iltihaplanmaya karşı koruduğunu gösteriyor (16). Ve eğer köpeğinizi diğer turpgillerden sebzelerle besliyorsanız, onları buharda pişirmek guatrojenlerin 2/3’ünü ortadan kaldırabilir.

Diğer Sülforafan Riskleri

Genel olarak, sülforafanın riskleri, yararları nedeniyle büyük ölçüde ağır basmaktadır. Ancak bazı köpekler için birkaç dikkat edilmesi gereken nokta var.

Çok miktarda turpgillerden oluşan sebzeler sindirim rahatsızlığına neden olabilir. Bunun nedeni patojenik bakteri popülasyonlarını azaltma yetenekleri olabilir, ancak daha küçük miktarlarla başlamak iyi bir fikirdir .

Bazı çalışmalar ayrıca aşırı yüksek dozda brokoli ve brokoli suyunun karaciğeri strese sokabileceğini göstermektedir. Ancak brokoli filizlerinde bu görülmemiştir .

Ve son olarak, sülforafan Faz II karaciğer detoksifikasyonunu aktive edebildiğinden köpeğinizin bazı ilaçlarıyla etkileşime girebilir. Yani eğer köpeğiniz ilaç kullanıyorsa sülforafan vermeden önce veterinerinize danışmanız iyi bir fikir olabilir .

Sülforafanın güvenli ve faydalı olduğunu gösteren çok sayıda araştırma var… ancak ölçülü olmak her zaman en iyisidir.

AKC Baş Veteriner Sorumlusu Dr Jerry Klein şu sonuca varıyor: “Yutulan toplam miktar günlük alımlarının yüzde 10’undan azsa brokoli köpeklerde güvenli kabul edilir; yüzde 25’ten fazlası zehirli kabul ediliyor.”

Bu yüzden olgun brokoli ile çıldırmayın ve mümkün olduğunca filizleri tercih edin. Doğadaki en güçlü anti-inflamatuar bileşiklerden birinin ucuz ve zengin bir kaynağıdırlar.

Not: Yazının orjinal metnine https://www.dogsnaturallymagazine.com/reasons-your-dog-needs-sulforaphane/ sitesinden ulaşabilirsiniz.

Referanslar:

  1. Raghavan M, Knapp DW, Bonney PL, Dawson MH, Glickman LT. İskoç Teriyerlerinde diyette sebze tüketiminin idrar kesesinin geçiş hücreli karsinomu riskini azaltma üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi. Amerikan Veteriner Hekimleri Birliği Dergisi 2005 Temmuz 1;227(1):94-100.
  2. Murillo G, Mehta RG. Turpgiller ve kanserin önlenmesi. Beslenme ve Kanser  2001;41(1-2):17-28.
  3. Hayes JD, Kelleher MO, Eggleston IM. Glikosinolatlardan türetilen fitokimyasalların kanser kemopreventif etkileri. Avrupa Beslenme Dergisi  2008;47 Ek 2:73-88.
  4. Rajendran P, Dashwood WM, Li L, Kang Y, Kim E, Johnson G, Fischer KA, Löhr CV, Williams DE, Ho E, Yamamoto M, Lieberman DA, Dashwood RH. Nrf2 durumu, tümör büyümesini, HDAC3 gen promotör ilişkilerini ve kolondaki sülforafana verilen yanıtı etkiler. Klinik Epigenetik 2015 Eylül 18;7(1):102.
  5. Wang C, Wang C. Kronik daralma hasarının neden olduğu nöropatik ağrı farelerinde sülforafanın anti-nosiseptif ve anti-inflamatuar etkileri. İnflammofarmakoloji . 2017 Şubat;25(1):99-106.
  6. Bai Y, Wang X, Zhao S, Ma C, Cui J, Zheng Y. Sulforaphane, Nrf2 Aktivasyonu Yoluyla Kardiyovasküler Hastalığa Karşı Korur. Oksit Med Hücresi Longev. 2015;2015:407580.
  7. Emily Ho Doktora. Önlemenin ötesinde: sülforafan kanser tedavisinde de olası kullanım alanı bulabilir. Oregon Eyalet Üniversitesi. 12 Ocak 2015.
  8. Royston KJ, Tollefsbol TO. Turpgillerden sebzelerin kanserin önlenmesi üzerindeki epigenetik etkisi. Güncel Çevre Sağlığı Raporları 2015;1, 46–51.
  9. Curran KM, Bracha S, Wong CP, Beaver LM, Stevens JF, Ho E. Normal köpeklerde brokoli filizi takviyesinin tek dozunu takiben sülforafan emilimi ve histon deasetilaz aktivitesi. Veterinerlik ve Bilim  2018 Ağu 17;4(4):357-363.
  10. Yoshida K, Ushida Y, Ishijima T, ve diğerleri. Brokoli filizi özütü, detoksifikasyonla ilişkili gen ekspresyonunu indükler ve akut karaciğer hasarını hafifletir. Dünya J Gastroenterol . 2015;21(35):10091-10103. doi:10.3748/wjg.v21.i35.10091
  11. Sedlak TW, Nucifora LG, Koga M, Shaffer LS, Higgs C, Tanaka T, Wang AM, Coughlin JM, Barker PB, Fahey JW, Sawa A. Sulforaphane glutatyonu artırır ve insan deneklerde beyin metabolitlerini etkiler: Klinik bir pilot çalışma. Moleküler Nöropsikiyatri  2018 Mayıs;3(4):214-222.
  12. Dr.Paul Talalay  Cesur mikroplar bebek brokoliye yenik düşer. Johns Hopkins Tıp . 2009.
  13. Edward B. Dosz, Elizabeth H. Jeffery. Ticari olarak üretilen dondurulmuş brokoli, sülforafan oluşturma kabiliyetinden yoksundur. Fonksiyonel Gıdalar Dergisi. Cilt 5, Sayı 2, 2013.
  14. Wang GC, Farnham M, Jeffery EH. Isıl işlemin brokolide (Brassica oleracea L. ssp. italica) sülforafan verimi üzerine etkisi. J Tarımsal Gıda Kimyası 2012 Temmuz 11;60(27):6743-8. 
  15. Fahey JW, Zhang Y, Talalay P. Brokoli filizleri: kimyasal kanserojenlere karşı koruma sağlayan son derece zengin bir enzim indükleyici kaynağı. Proc Natl Acad Sci ABD . 1997;94(19):10367-10372.
  16. Chartoumpekis DV, Ziros PG, Chen JG, Groopman JD, Kensler TW, Sykiotis GP. Brokoli filizi içeceği tiroid hormonları ve otoimmün durum için güvenlidir: 12 haftalık randomize bir çalışmanın sonuçları. Gıda Kimyası Toksikol . 2019;126:1-6. doi:10.1016/j.fct.2019.02.004
Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

× Destek