(+90) 533 4482057
info@naturelvet.com

Zencefilin Köpeğinize Yardım Etmesinin 6 Yolu

Mideniz kötü hissettiğinde içgüdüsel olarak zencefilli gazoza yönelmenizin iyi bir nedeni var. Bunun nedeni içindeki zencefildir. 

Zencefilin sizin için iyi olmasını sağlayan özelliklerin köpeğinize de yardımcı olabileceği ortaya çıktı . 

Asya ve Arap kültürleri zencefil kökünü binlerce yıldır baharat ve ilaç olarak kullanmıştır. 

Zencefilin mide rahatsızlığı ve mide bulantısı için sindirime yardımcı olma işlevi büyük olasılıkla bilinen en iyi faydasıdır. Ama tek olandan çok uzak. Aslında potansiyel faydaları midenin çok ötesine uzanıyor. 

Zencefil ayrıca osteoartrit ve hatta kanser gibi daha ciddi durumlar için de faydalıdır .

Bu nedenle birçok bütünsel uygulayıcı köpekler için bu güçlü kökü önermektedir.

İşte zencefilin köpeğinize yardımcı olabileceği 6 yol…

1. Bulantı 

Bir köpeğin mide bulantısı ve kusma birçok nedeni vardır . 

Belki biraz havalıdır? Yoksa hareket hastalığı mı var ? Belki kanser tedavisi görüyordur ? 

Sebep ne olursa olsun, biraz taze zencefilin (hatta zencefil çayı veya toz baharatın) yardımcı olma ihtimali çok yüksektir. Köpeğinizin midesinin bozulduğundan şüphelendiğiniz zamanlar için her zaman elinizin altında bir miktar bulundurun . 

Bir çalışma zencefili yaygın bir mide bulantısı ilacı olan dimenhidrinat (Dramamine) ile karşılaştırdı . İnsanlarda dimenhidrinat kadar etkiliydi ve daha az yan etkisi vardı. Veteriner hekimler aynı ilacı köpeklere mide bulantısı ve hareket hastalığını tedavi etmek için de reçete ederler . 

Zencefilin mide bulantısını önleyici etkisi gingerol ve shogaolden kaynaklanmaktadır. Bu bileşikler zencefile tadını verir ve sindirim sürecini hızlandırmaya yardımcı olur. 

Zencefil ayrıca mide bulantısını azaltmak için sindirim sistemini rahatlatan  bir anti-inflamatuar görevi de görür .

Mide bulantısı belirtileri fark ettiğinizde köpeğinize biraz zencefil verin …

  • nefes nefese 
  • Aşırı salya
  • İştah kaybı
  • Daha az su içmek 
  • Dudak yalama veya şapırdatma
  • Garip yüz ifadeleri

Köpeğiniz midesi bozulduğunda da ot yiyebilir,ancak başka belirtiler de olmalıdır. Aksi takdirde, sadece eğlenmek için veya fazladan besin aradığı için ot yiyor olabilir. 

Köpeğiniz arabadan hastalanırsa , arabaya binmeden yaklaşık 30 dakika önce ona zencefil verin. 

(Köpeğinize zencefili nasıl vereceğiniz hakkında biraz sonra konuşacağım.) 

2. Şişkinlik 

Şişkinlik, köpeğinizin midesinin biriken hava, yiyecek ve sıvı nedeniyle genişlemesidir. Basınç oluşur ve köpeğinizin midesini genişletir. 

Şişkinlik sıklıkla yaşamı tehdit eden gastrik dilatasyon-volvulusa (GDV)  doğru ilerler . Yani eğer köpeğinizin şişkinlik yaptığını düşünüyorsanız acilen veterinere gitmeniz gerekmektedir. 

İlk aşama dilatasyondur. Mide genişleyecek ve köpeğinizin vücudunun diğer bölgelerine baskı uygulayacaktır…

Kalp, karın ve arka bacaklar arasındaki kan akışı yavaşlayacaktır. Ve böylece mide zarına kan akışı da sağlanacak. Diyaframa baskı yapmak köpeğinizin nefes almasını zorlaştıracaktır. Uygun hava ve kan akışı olmazsa köpeğinizin hücreleri ölmeye başlayabilir. 

Mide daha sonra basınç miktarından dolayı bükülebilir. Köpeğinizin midesine giriş ve çıkışı kapatacaktır. Hiçbir şey içeri veya dışarı çıkamayacak. Bu volvulus aşamasıdır. 

Mide burulursa kan dolaşımı bozulur. Organlar, çalışması için ihtiyaç duyduğu kanı ve oksijeni alamayacak ve köpeğiniz şoka girecektir. Köpekler birkaç saat içinde şişkinlik veya GDV’den ölebilir.

Köpeğinizde şişkinlik varsa bu belirtileri görebilirsiniz…

  • Genişlemiş karın 
  • Aşırı salya akması 
  • Huzursuzluk 
  • Karın ağrısı 
  • Öğürme
  • Soluk diş etleri

Kötüleştikçe şunu görmeye başlayacaksınız:

  • Artan kalp atış hızı
  • Nefes darlığı
  • Zayıflık
  • Yıkılmak 

GDV’nin kesin nedeni bilimsel olarak doğrulanmamıştır. Ancak kötü beslenme ve genetik gibi  birçok risk faktörü vardır. 

Ayrıca şişkinliği önlemek için atabileceğiniz adımlar da vardır :

  • Çiğ diyetle beslenmek 
  • Kemikleri beslemek 
  • Uygun egzersiz 
  • Yükseltilmemiş kaseler (köpeğinizi yer seviyesinde besleyin)
  • Daha küçük öğünler 

Zencefil şişkinliğin erken aşamalarında yardımcı olabilir. Daha önce zencefilin midedeki hareketi uyarabildiğinden bahsetmiştim. Bu, mide içeriğinin daha hızlı dışarı atılmasına ve birikmelerin önlenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca daha sonra konuşacağım gaz oluşumunun azaltılmasına da yardımcı olabilir. 

3. Gaz 

Ne kadar kötü kokulu olursa olsun, bazen köpeğinizin gaz çıkarması gerekebilir. Köpeğinizin sindirim sisteminde iki önemli nedenden dolayı gaz birikmektedir:

  • Yemek yerken ve içerken hava yutar 
  • Yiyecek parçalandıkça sindirim gazları açığa çıkar (fasulye ve turpgillerden oluşan sebzeleri düşünün)

Bir miktar gaz çıkması normaldir. Ancak köpeğinizde bir birikim oluştuğunda rahatsız olabilir. Ve artık bildiğiniz gibi, büyük sorunlara (şişkinlik gibi) neden olabilir. 

Zencefil gaz giderici bir bitkidir . Bu, köpeğinizin sindirim kanalındaki gazı önlemeye ve dışarı atmaya yardımcı olabileceği anlamına gelir . 

4. Artrit

Artrit inflamatuar bir hastalıktır . Ve zencefil doğal bir antiinflamatuardır .  

Bu nedenle köpeğinizin diyetine zencefil eklemenin artrit semptomlarını hafifletmeye yardımcı olması sürpriz olmamalıdır . 

Zencefilin köpeklerde eklem ağrısı üzerindeki etkisini inceleyen herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Ancak insan ve hayvan çalışmaları ümit verici görünüyor. 

Bir çalışma zencefilin diz  osteoartritindeki semptomları azaltabildiğini gösterdi .

Sıçanlarla yapılan başka bir çalışmada zencefil, romatoid artritle ilişkili inflamasyonun azaltılmasına yardımcı olmuştur .

5. Kanser

Evet, bazı çalışmalarda zencefilin kanser savaşçısı olarak da fayda sağladığı görülmüştür. 

Bir çalışma zencefilin farelerde meme kanseri büyüme hızını yavaşlatabildiğini gösterdi. Başka bir çalışma zencefilin bir test tüpündeki lenfosarkom hücrelerini öldürebileceğini gösterdi. Ayrıca karaciğer kanseri olan fareler üzerinde de olumlu bir etkisi vardı .

Enflamasyon kanser gelişiminde rol oynadığından zencefil kanserin önlenmesine yardımcı olabilir . Bunun nedeni antiinflamatuar ve bağışıklık güçlendirici olmasıdır .

Zencefil ayrıca kanser tedavisinin yan etkilerini hafifletmeye de yardımcı olabilir. Bunun nedeni mide bulantısını hafifletebilmesidir. 

Köpekler için yaygın olarak kullanılan bir kemoterapi ilacı, bulantı ve kusmaya neden olan sisplatindir. Bir çalışma, zencefilin bu ilacı alan köpeklerde kusmayı azalttığını gösterdi . 

6. Kalp kurdu

Kalp kurdu , aşağıdakilere yol açabilecek korkutucu bir hastalıktır…

  • Akciğer hastalığı
  • Kalp yetmezliği 
  • Organ hasarı 
  • Ölüm 

Ancak konu önlemeye gelince, geleneksel seçenekler riskli bir seçimdir . Köpeğinize zarar verebilecek nörotoksik kimyasallarla doludurlar . Geleneksel tedaviler de köpeğiniz için riskli ve zordur . 

Önleyici önlemlerin aslında köpeğinizin enfeksiyon kapmasını engellemediğinden bahsetmiyorum bile. Larvaları yetişkin solucanlara dönüşmeden önce öldürür. 

İyi haber şu ki, kalp kurdunu önlemek ve tedavi etmek için daha bütünsel yaklaşımlar var . 

Bu ilaçlardan biri zencefil olabilir. 

Bir çalışmada zencefilin köpeklerde kalp kurdu hastalığının tedavisinde umut verici olduğu görülmüştür . Zencefil kökü alkol ekstraktlarının enjeksiyonu, enfekte köpeklerde mikrofilariyi %83 ila %98 oranında azalttı.

Dikkat

Zencefil kanı sulandırabilir, bu nedenle köpeğiniz kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa, ameliyat olacaksa veya doğum yapacaksa zencefilden kaçının. Ayrıca kan şekerini ve kan basıncını düşürebilir. Köpeğinizin diyabeti veya herhangi bir kalp rahatsızlığı varsa veterinerinizle konuşun. Ayrıca köpeğiniz hamileyse, herhangi bir ilaç kullanıyorsa veya bir rahatsızlık nedeniyle tedavi görüyorsa veterinerinize danışın.

Peki… Köpekler Zencefil Yiyebilir mi? 

Zencefil köpeklerin yemesi için güvenlidir. Ve sindirimi rahatlatmaktan kalp kurduna ve kanserin önlenmesine kadar birçok sağlık faydası sunabilir. 

Köpeğiniz için doğal ilaçlar listenize zencefil ekleyin ve bir dahaki sefere kliniğe gittiğinizde biraz zencefil alın.

Not: Makale bilgi amaçlıdır. Herhangi bir ürün kullanmadan önce mutlaka Veteriner Hekiminize danışınız.

Makalenin orjinal metnine https://www.dogsnaturallymagazine.com/how-to-give-your-dog-ginger/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

× Destek