(+90) 533 4482057
info@naturelvet.com

Köpekler İçin Hastalıklarla Mücadele Eden 5 Antioksidan

Köpeğinizi her gün besliyorsunuz… ama optimum sağlık için bu hastalıklarla mücadele eden antioksidanları ekliyor musunuz? Çoğu evcil hayvan sahibi köpeklerine probiyotikler, omega-3 yağ asitleri ve zerdeçal gibi takviyeler verir.

Ancak eklemeyi düşünmeyebileceğiniz başka şeyler de var. Köpekler için aşağıda listelenen 5 mükemmel antioksidan vardır … bu nedenle bunların köpeğinizin beslenmesinde neden yer alması gerektiğini öğrenmek için okumaya devam edin.

Ama önce… köpekler için antioksidanlar nelerdir ve neden önemlidir?

Antioksidanlar Ne Yapar?

Antioksidanlar yaşlanma sürecini yavaşlatır ve serbest radikal hasarıyla savaşarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Köpeğinizi antioksidanlarla beslemek bu hasarla mücadele etmenize yardımcı olacaktır.

Serbest Radikaller Nelerdir?

Serbest radikaller, köpeğinizin normal metabolik süreçlerinin bir parçası olarak yaratılır. Bunlar, kritik bir molekülü kaybetmiş, hasar görmüş hücrelerdir, dolayısıyla diğer hücrelerden molekül çalarak kendilerini onarmaya çalışırlar. Bu, o hücredeki DNA’ya zarar verir ve köpeğinizin hastalığa daha yatkın olmasına neden olur.

Vücudun serbest radikallere karşı iyi bir savunması vardır ancak bazen kontrolden çıkabilirler. Daha sonra serbest radikal hasarı, daha hızlı yaşlanmaya ve kanser, eklem hastalıkları, kalp, karaciğer ve böbrek hastalıkları dahil olmak üzere kronik hastalıklara ve hatta bilişsel gerilemeye yol açar.

Toksinler Daha Fazla Serbest Radikal Yaratır

Köpeğinizin vücuduna giren toksinler daha fazla serbest radikali teşvik edebilir ve kronik hastalıkları tetikleyebilir. Köpeğinizin yemeğindeki ve çevresindeki pestisitler, ilaçlar ve toksinler serbest radikallerin büyümesine katkıda bulunur. Zamanla bu toksinlerin serbest radikalleri birikecek ve vücut bunların zararını durduramayacaktır.

Bu nedenle köpeğinizin vücudundaki bu tehlikeli serbest radikalleri kontrol etmeye yardımcı olması için bol miktarda antibiyotiğe ihtiyacı vardır ( 1 ).

Antioksidanların Köpekler İçin Faydaları

İşte bağışıklığını, eklem sağlığını, sindirim sistemini ve çok daha fazlasını destekleyen, hastalıklarla mücadele eden en iyi 6 antioksidan .

1. Astaksantin

Bu kırmızı pigment, karotenoidler adı verilen bir grup bileşiğe aittir. Mikroalglerden geliyor. Karidesleri, somonları, flamingoları ve kerevitleri yediklerinde pembe yapan da budur.

Astaksantin’in güçlü antioksidan özelliklerinin ( 2 ), C vitamini ve beta-karoten’den daha güçlü olduğu gösterilmiştir.

  • Eklem sağlığı: iltihabı ve ağrıyı azaltır
  • Bağışıklık sistemi: Bağışıklık sistemini güçlendirir ve serbest radikal hasarına karşı korur
  • Beyin sağlığı: Kan-beyin bariyerini aşar ve gerekli besinleri sağlar
  • Göz sağlığı: Antiinflamatuar özellikler kuru göz gibi rahatsızlıkları hafifletebilir
  • Kalp sağlığı: İnflamasyon ve kalp hastalıklarının bir göstergesi olan vücuttaki C-Reaktif Proteini (CRP) azalttığı gösterilmiştir.

Köpekler İçin Astaksantin Dozu

Evcil hayvanlar için yapılmış bir astaksantin takviyesi satın alırsanız etiket talimatlarını izleyin. İnsanlar için üretilmiş bir ürün kullanırken dozajın 150 lb’lik bir kişi için olduğunu varsayalım ve köpeğinizin ağırlığına göre ayarlayın. Çoğu insan takviyesi günde 8 mg ila 12 mg arası tavsiye eder; bu da köpeğinize günlük 1 mg ila 1,6 mg verebileceğiniz anlamına gelir 20 lbs vücut ağırlığı başına.

2. Kolostrum

Kolostrum, yeni doğanların bağışıklık sistemlerini geliştirdiği biliniyor… ama aynı zamanda antioksidan açısından da zengin ( 3 ). Köpeğinizi aşağıdaki özelliklerle destekleyen özelliklere sahiptir:

  • Bağışıklık sistemi : Kolostrumdaki Proline-Rich-Polypeptide (PRP) adı verilen bir hormon, az aktif bir bağışıklık sistemini uyarabilir ve bağışıklığı güçlendirebilir.
  • Alerjiler : Alerjiler aşırı aktif bir bağışıklık tepkisinin sonucudur ve PRP ayrıca bağışıklık tepkisini düzenleme yeteneğine de sahiptir.
  • Eklemler : İnsanlar üzerinde yapılan bir araştırma, eklem ağrısını hafifletmede, iltihabı azaltmada ve hareketliliği artırmada oldukça etkili olduğunu buldu.
  • Sindirim sistemi : Çalışmalar, bağışıklık sistemini güçlendiren sızdıran bağırsak sendromu gibi durumları hafifletebileceğini göstermiştir.
  • Kanser tedavisi : Kolostrum, kanser hücresi ölümüne neden olabilen laktalbümin adı verilen bir protein aracılığıyla kanserle savaşmaya yardımcı olabilir. Ayrıca bakterileri yok eden ve virüslerle savaşan immünoglobulinlere de sahiptir.
  • Yara iyileşmesi : yara iyileşmesini desteklemek için harici olarak çalışır. Cilt rahatsızlıklarını, kulak enfeksiyonlarını, apseleri ve daha fazlasını iyileştirmek için idealdir.

Köpekler İçin Kolostrum Dozu

Köpekler için kolostrum dozu şu şekildedir: Günde iki kez 25 lbs vücut ağırlığı başına 1/16 çay kaşığı toz kolostrum .

Kolostrumun aç karnına verilmesi veya biraz yoğurt veya et suyuyla karıştırılması en iyisidir. Bir ay boyunca her gün ve daha sonra ihtiyaç duyuldukça kullanın.

Topikal kullanım için , damıtılmış suyla karıştırıp macun haline getirin ve enfeksiyonlu bölgeye uygulayın.

3. Yeşil Dudaklı Midye

Yeşil dudaklı midyeler Yeni Zelanda sularından gelir ve köpekler için zengin bir antioksidan kaynağıdır. Ayrıca omega-3 yağ asitleri, vitaminler, amino asitler ve enzimlerle doludurlar.

Bunlar doğal bir glikozaminoglikan kaynağıdır (GAGS) . Bunlar eklemlerde bulunan kıkırdak ve sinovyal sıvının ana bileşenleridir.

Araştırmalar, bunların artrit hastası köpeklerde (ve insanlarda) rahatsızlığı ve iltihabı hafiflettiğini göstermiştir ( 4 ). Eklem hareketliliğini, kıkırdak bakımını, kardiyovasküler sağlığı destekler ve sağlıklı cildin korunmasına da yardımcı olurlar.

Köpekler için yeşil dudaklı midye tozlarını bulmak kolaydır… ancak satın aldığınız ürünün soğuk ekstrakte edilmiş olduğundan emin olun … çünkü ısı, besin maddelerini yok eder.

Köpekler İçin Yeşil Dudaklı Midye Dozu

Köpekler için yapılmış bir takviye satın alırsanız , paketteki dozaj talimatlarını takip edebilirsiniz… veya köpeğinizin vücut ağırlığının  kilogramı başına günde yaklaşık 15 mg toz verebilirsiniz .

Köpeğinizde şiddetli iltihap varsa, ilk iki hafta dozu iki katına çıkarabilir ve daha sonra dozu önerilen seviyeye düşürebilirsiniz.

Ayrıca köpeğinize dondurularak kurutulmuş yeşil dudaklı midye ödülleri de verebilirsiniz: günde her 10 lbs vücut ağırlığı için 2 midye verin. Yeşil dudaklı midye yağı aynı zamanda omega-3 yağ asitleri kaynağı olarak balık yağına göre daha güvenli ve sürdürülebilir bir alternatiftir.

4. Yumurta Kabuğu Membran

Yumurtalar bir besin harikasıdır… ve özellikle bir kısmı hassas yumurta kabuğu zarıdır (yumurta akı ile kabuk arasındaki ince tabaka).

Köpekler için antioksidanlar hakkında düşünürken aklınıza ilk gelen şey bu olmayabilir… ancak araştırmalar, hem insanlarda hem de köpeklerde eklem sağlığını iyileştirmede çarpıcı sonuçlarının gösterdiği gibi olmalıdır.

Yumurta kabuğu zarı, aşağıdakiler gibi çeşitli doğal eklem destekleyici bileşikler içerir:

  • Glukozamin
  • Hiyalüronik asit
  • Kondroitin
  • Kollajen

51 köpek (çeşitli düzeylerde eklem sorunları olan) üzerinde yapılan altı haftalık bir NEM denemesi, doğal yumurta kabuğu zarının eklem ağrısını önemli ölçüde azalttığını gösterdi ( 5 ). Ve en iyi yanı, yumurta kabuğu zarının köpeğiniz için çok güvenli olmasıdır … steroid olmayan antiinflamatuarlar (NSAIDS) gibi potansiyel olarak zararlı ilaçların aksine .

Köpekler İçin Yumurta Kabuğu Membran Dozu

Çalışmadaki köpeklere günlük olarak NEM marka yumurta kabuğu zarından lb başına 6 mg verildi.

5. Yeşil Çay

Yeşil çay, insanlar için antioksidan sağlık yararları nedeniyle çok popülerdir ve köpeğiniz de bundan faydalanabilir. Bu tartışmalı… çünkü insanlar yeşil çaydaki kafein konusunda endişeleniyorlar. Cevap, köpeğiniz için kafeinsiz yeşil çay kullanmaktır .

Yeşil çay, çok çeşitli vitamin ve mineralleri içeren bir antioksidandır. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere tıbbi faydalar sağlayan kateşinler adı verilen antioksidan polifenolleri içerir :

  • Antiinflamatuar ve bağışıklık desteği ( 6 ): Yeşil çayın antioksidan özellikleri bağışıklık sistemini destekler. İnflamasyonu azaltmanın yanı sıra karaciğeri ve kalbi destekler
  • Beyin sağlığı ( ): kan-beyin bariyerini aşan ve beyin fonksiyonlarını geliştirip koruyabilen L-theanine içerir
  • Anti-kanser ( ): çeşitli çalışmalar, yeşil çayın kanser hücrelerini öldürerek insanlarda çeşitli kanser türlerinin önlenmesinde yardımcı olduğunu göstermiştir.

Köpekler İçin Yeşil Çay Dozu

Veteriner hekimler Steve Marsden, DVM ND MSOM LAc DiplCH AHG, Shawn Messonnier, DVM ve Cheryl Yuill, DVM, MSc, CVH’ye göre hem yeşil hem de siyah çaylar yan etki riski düşük olan köpekler için güvenlidir .

Ancak dikkatli olmak için nedenler var. 2009’da yapılan bir araştırma, Beagle’ların aç bırakılması ve kapsül formunda yüksek dozda yeşil çay ekstresi verilmesiyle sona erdi… ve köpekler öldü. Ancak daha sonra oruç tutmadan yapılan bir araştırma bu kadar zararlı sonuçlar vermediğinden, ilk çalışmada orucun bir faktör olduğu düşünülüyor. ( 9)

Ölen köpeklere aç bırakıldı ve yeşil çay ekstresi verildi . Bu nedenle, güvende olmak için köpeğinize yeşil çayı kapsül şeklinde vermeyin … bunun yerine bir çay yapın ve onu yemekle birlikte verin. İşte bunu nasıl yapacağınız.

Kendi organik kafeinsiz yeşil çayınızı yapın:
  • 4 bardak suya 1 çay poşeti veya 1 yemek kaşığı gevşek çay kullanın
  • Yaklaşık 15 dakika demleyin ve çay poşetini çıkarın veya çayı süzün.
  • Köpeğinizin yemekleriyle birlikte günde iki defaya kadar 20 lbs vücut ağırlığı başına 1/8 bardak soğutun ve verin.
  • 2 ila 3 gün buzdolabında saklayın. Çay bulanıklaşırsa atın ve yeni bir demleme yapın.

Dikkat: Çay doğal olarak florür içerir. Çalışmalar florür tüketimini bir dizi sağlık sorunuyla ilişkilendirmiştir. Bu yüzden satın almadan önce florür içeriğini kontrol edin.

Çayınızdaki (ve köpeğinizin) florürü en aza indirmek için, çayı florürü çıkarmak üzere filtrelenmiş suyla demlediğinizden emin olun. Brita filtreleri florürü filtrelemez… ancak ters ozmoz filtreleri bunu yapabilir. 

Artık köpeğinize bu güçlü antioksidan takviyelerini neden vermeye başlamanız gerektiğini biliyorsunuz. Bunların hepsini günlük olarak vermenize gerek yok… ancak bunları diyetine dahil etmek köpeğinizin aktif ve dinç kalmasına yardımcı olabilir.

Referanslar:

  1. Alkadi H. Serbest Radikaller ve Antioksidanlar Üzerine Bir İnceleme. Disord İlaç Hedeflerini Etkileyin . 2020;20(1):16-26.
  2. Higuera-Ciapara I, Félix-Valenzuela L, Goycoolea FM. Astaksantin: kimyası ve uygulamalarının gözden geçirilmesi. Crit Rev Food Sci Nutr. 2006;46(2):185-96. 
  3. Zarban A, Taheri F, Chahkandi T, Sharifzadeh G, Khorashadizadeh M. İnsan kolostrumunun, geçiş ve olgun sütün antioksidan ve radikal temizleme aktivitesi. J Clin Biochem Nutr . 2009;45(2):150-154.
  4. Rialland P, Bichot S, Lussier B, ve diğerleri. Yeşil dudaklı midye ile zenginleştirilmiş bir diyetin klinik osteoartritli köpeklerde ağrı davranışı ve işlevsellik üzerine etkisi. Can J Vet Res . 2013;77(1):66-74.
  5. Ruff K, Kopp K, Von Behrens P, Lux M, Mahn M, Back M. Köpeklerde optimal olmayan eklem fonksiyonunun tedavisinde NEM® marka yumurta kabuğu membranının etkinliği: çok merkezli, randomize, çift kör, plasebo kontrollü bir çalışma. Veteriner Med (Auckl) . 2016;7:113-121
  6. Ohishi T, Goto S, Monira P, Isemura M, Nakamura Y. Yeşil Çayın Antiinflamatuar Etkisi. Antiinflamm Antialerji Ajanları Med Chem . 2016;15(2):74-90. 
  7. Pervin M, Unno K, Ohishi T, Tanabe H, Miyoshi N, Nakamura Y. Yeşil Çay Kateşinlerinin Nörodejeneratif Hastalıklar Üzerindeki Faydalı Etkileri. Moleküller. 2018 Mayıs 29;23(6):1297. 
  8. Musial C, Kuban-Jankowska A, Gorska-Ponikowska M. Yeşil Çay Kateşinlerinin Faydalı Özellikleri. Uluslararası J Mol Sci. 2020 Mart 4;21(5):1744.
  9. Kapetanovic IM, Crowell JA, Krishnaraj R, Zakharov A, Lindeblad M, Lyubimov A. Aç ve aç olmayan köpeklerde yeşil çay polifenollerinin maruziyeti ve toksisitesi. T oksikoloji. 2009 Haziran 16;260(1-3):28-36

Not: Makale bilgilendirme-tavsiye amaçlıdır, mutlaka Veteriner Hekiminizin gözetiminde destekleri kullanmanız tavsiye edilmektedir. Yazının orjinal metnine https://www.dogsnaturallymagazine.com/antioxidants-for-your-dog/ sitesinden ulaşabilirsiniz.

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

× Destek