(+90) 533 4482057
info@naturelvet.com

KÖPEK VE KEDİLERDE İSHAL – DOĞAL TEDAVİLER

Köpek ve Kedilerde İshalin Nedenleri

İshal, köpeklerde ve kedilerde yaygın olarak görülen bir durumdur ancak solucanlar, bakteriler, virüsler, gıda alerjileri, zehirli gıdalar, kemik parçaları veya sindirilmeyen maddeler gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.  

Evcil hayvanın vücudu bu tahriş edici maddelere, artan bağırsak kasılmaları yoluyla onları sistemden dışarı atarak tepki verir. Bağırsak içeriğinin hızlı hareketi, kolonun fazla su emmesini engeller ve dolayısıyla bağırsak hareketi daha fazla miktarda su içerir. 

Çoğu durumda ishalin nedeni, devrik bir çöp kutusundan yemek yemek veya bozulmuş gıdaları veya gıda dışı maddeleri yutmak gibi düşüncesiz yeme alışkanlıklarından kaynaklanabilir ve tedavisi nispeten kolaydır. 

Kronik ishal geliştiğinde bu daha ciddi bir durumun göstergesi olabilir ve hayvanın dışkısının bir veteriner tarafından muayene edilmesi önerilir.

Köpek veya Kedi İshaline Karşı Doğal Tedaviler

Sindirim sistemine kendini temizlemesi ve kedi veya köpek ishalinin ortaya çıkmasından sonra iyileşmeye başlaması için zaman tanımak için 24 saatlik oruç veya yalnızca sıvı içeren bir diyet gereklidir. Dehidrasyonu önlemek için bu süre zarfında evcil hayvanınızı bol su içmeye teşvik edin. Bazen ishal nöbetleri sırasında kaybedilen su, sodyum ve potasyumun yerine bir gün içinde sebze, pirinç ve bir miktar et veya kemikten yapılan et suyu eklenebilir. 

Hızlı ve yumuşak bir beslenmenin yanı sıra, probiyotikler, amino asitler ve şifalı bitkiler gibi besinleri içeren besin takviyeleri, yararlı bakterilerin yenilenmesine ve evcil hayvanınızın bağırsak yolunun astarının yumuşamasına yardımcı olabilir.

İshalli Köpek ve Kediler için Besinler

  • L-Glutamin – L-Glutamin, bağırsak yolunu kaplayan hücreler için yakıt kaynağı görevi gören bir amino asittir. Genellikle ishal ve kronik inflamatuar bağırsak bozuklukları olan evcil hayvanlar için tavsiye edilir.
  • Kaygan Karaağaç – Gastrointestinal sistemin mukus zarları için rahatlatıcı koruma sağlayan müsilaj içeren bir bitki. Kaygan karaağaç mide asitlerini nötralize eder ve iltihabı hafifletir.
  • Saccharomyces boulardi – probiyotik olarak sınıflandırılan faydalı bir maya. Çok sayıda klinik çalışmada, bu probiyotiğin kolit, inflamatuar bağırsak hastalığı ve irritabl bağırsak sendromunun yanı sıra antiobiyotikle ilişkili ishale bağlı ishal semptomlarını ve sıklığını önemli ölçüde azalttığı bulunmuştur.
  • N-asetil-glukozamin – Glikoprotein sentezini destekleyerek iltihaplı bağırsak zarının iyileşmesine yardımcı olur. N-Asetil Glukozamin mukozal astarın bütünlüğünü destekler ve IBD, ülseratif kolit ve Crohn Hastalığını tedavi etmek için kullanılmıştır. N-Asetil glukozamin kabuklu deniz hayvanlarının dış kabuklarından elde edilir. Kabuklu deniz ürünleri alerjisi olan evcil hayvanların (ve kişilerin) kabuklu deniz hayvanlarının kabuğuna değil etine alerjisi vardır ve bu nedenle N-Asetil Glukozamin genellikle alerjik reaksiyona neden olmaz.
  • Lactobacillus sporogenes – Bakteriyel aşırı çoğalmanın neden olduğu ishalin tedavisine yardımcı olduğu gösterilen bir probiyotik.
  • DGL (deglisirizinlenmiş meyan kökü) – kan akışını artırarak ve kas spazmlarını azaltarak bağırsak astarındaki iyileşme sürecini destekler.
  • Sindirim Enzimleri – Enzimler genellikle ticari evcil hayvan gıdalarında bulunmaz ancak besinlerin uygun sindirimi ve emilimi için gereklidirler. Ayrıca antiinflamatuar özelliklere de sahiptirler.
  • Psyllium – Psyllium, büyük moleküllü karbonhidratlardır. Psyllium lifinin oluşturduğu jel, gıdanın bağırsakta dolaşma süresini uzatır, böylece kalın bağırsakta sıvının yeniden emilimini artırır. Psyllium lifi, dışkının normal kıvamını geri kazanmaya yardımcı olur.
  • İnülin – İnülin, şekerin içerdiği enerjinin yalnızca yüzde 25-30’unu içeren fruktozdan oluşan prebiyotik bir depolama polisakkaritidir. Prebiyotik olarak inulin, bağırsaklardaki Lactobacillus ve Bifidobacterium miktarını korur. Ek olarak, bağırsak bakterileri inülini parçaladığında, reaksiyon bağırsağın pH’ını düşüren uçucu yağ asitleri üretir. Ayrıca kalsiyum, magnezyum ve demirin emilimi artar.
Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

× Destek